LIFE

Stoppen met roken – een jaar later

Vorig jaar oktober besloot ik dat het genoeg was en stopte ik met roken. Maar in een jaar kan veel veranderen. Hoe gaat het nu?

Ben je nog steeds gestopt?
Uiteraard zijn we nog steeds gestopt. Als ik iets doe, dan doe ik het goed, is het motto. Maar het was ook gewoon niet zo heel erg moeilijk vond ik, dus dat hielp er ook wel bij. De eerste maanden was ik compleet gemotiveerd, en dat zorgde ervoor dat ik er niet zoveel moeite mee had. Na drie maanden kreeg ik het ietsje moeilijker, want ik kwam erachter dat ik focking 8 kilo was aangekomen! Dat was wel even een schok. Ik kreeg toen veel van die gedachtes als: ‘Ach wat een onzin ook! Steek er gewoon 1 op’. ‘Waar doe ik dit in godsnaam voor? Om moddervet te worden?’ ‘Dik worden is ook ongezond, ik kan beter weer gaan roken’… Ook vond (en dat vind ik stiekem nog steeds) het hartstikke saai om niet te roken. Pauze heeft veel minder ‘nut’, feestjes zijn ineens heel braaf en ik mis het koukleumen buiten. Dat is sowieso een dingetje, ik kom veel minder buiten ineens!

Maar merk je dan wel voordelen?
Lichamelijk merk ik geen verschil. Het is niet zo dat ik ineens alles beter proef, of ruik. Ik heb niet ineens meer adem of een betere conditie. Ook houd ik geen honderden euro’s over per maand, want dat geef ik nu wel aan andere onzin uit. Er zijn echter wel twee andere voordelen die ik als zo positief ervaar, dat dit waarschijnlijk de reden is dat ik het zo (redelijk) gemakkelijk volhoud.

  1. Ik heb ineens veel meer tijd! Dat is echt zoiets bizars, maar het is echt zo. Eigenlijk ben je gewoon best veel tijd kwijt met roken. Al die tijd kan ik nu besteden aan nuttige, efficiënte en gezonde dingen. I love it!
  2. Ik ben niet meer afhankelijk. Ik kan gaan en staan waar ik wil zonder een opgefokt gevoel te krijgen, zonder manieren te bedenken om een sigaretje tussendoor te kunnen roken, zonder te moeten jagen op genoeg vloei, shag en een aansteker. Wat een rust!

Ben ik de fout in gegaan?
Ja natuurlijk ben ik de fout in gegaan. Tijdens een ruzie met Jelmer heb ik twee sigaretten achter elkaar opgerookt. Ik was toen ongeveer 6 maanden gestopt denk ik. Maar na die twee sigaretten (die teeeeeering lekker waren! Dat wel!), lachte ik mezelf uit en besloot ik dat ik hier niet mee door wou. Ik heb ook wel een waterpijp met appeltabak gerookt in de tussentijd. Maar ik merkte dat ik dit eigenlijk niet zo interessant meer vond en heb de pijp na 3 hijsen weer links laten liggen…

Dan ben je nu zeker zo’n anti-roker?
Nee, en dit is iets wat ik heel belangrijk vind! Om mij heen wordt gewoon nog gerookt. Mijn vriend rookt gewoon binnen, mijn beste vriendin rookt gewoon in mijn auto (wel uit het raam assen a.u.b.!) en ik ga geregeld even mee een luchtje scheppen met de rokers. Iedereen moet namelijk lekker doen wat ie wil, en ik veroordeel niemand! Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die er bewust voor kiezen om lekker door te roken, want roken is gewoon ook echt heel chill, dus als je er oké mee bent, dan is daar helemaal niets mis mee. We moeten eens ophouden met elkaar te vertellen wat we wel en niet moeten doen. Leven en laten leven.

Mocht je toch willen stoppen dan heb ik nog een tip…
Stop alleen omdat JIJ dat wilt. Niet omdat het moet van de maatschappij, je vriendin, je moeder of je dokter. Dat gaat niet werken. Ik weet dat dit een hele cliché tip is, maar het is gewoon hoe het is. Ik heb mezelf maanden voorbereid op het moment dat ik ging stoppen. Ik wist dat het ging gebeuren, en ik kreeg er op een gegeven moment ook gewoon zin in om het te doen. Je moet er echt voor gaan, anders heeft het geen zin. Geloof in jezelf, en herinner jezelf eraan waarom je dit zo graag wilt op momenten dat het moeilijk is. Dan heb je jezelf zo weer overtuigd en gaat het je lukken.

Succes en/of rookse!