FOOD

50 dagen afzien?

Mensen die mij goed kennen weten dat ik erg gesteld ben op eten. Wat ik namelijk eet, bepaald mijn stemming. Een heel suf voorbeeld hiervan is dat; als er geen chips in huis is dat ik kan eten, dan ben ik chagarijnig.

Sommige mensen lachen hierom, maar ik weet zeker dat er ook een aantal mensen zijn die dit nu lezen en zichzelf hier in herkennen. Ontken het nou maar niet!

Anyway, na 20 jaar vegetarisch eten, besloot ik dat het tijd was voor de volgende stap, namelijk veganistisch eten. Ik at eigenlijk al 70% veganistisch, maar kon wanneer ik honger had op sommige momenten, toch de oude kaas of boursin wat lastig laten staan. Ik kon dus wel een steuntje in de rug gebruiken.

Ik schafte de boeken van The Green Happiness aan, en begon in de eerste week van januari van dit jaar, aan mijn 50 days of green happiness.

Kort uitgelegd zijn dat 50 dagmenu’s (inclusief tussendoortjes) die volledig plantaardig zijn. Het enige wat je zelf moet doen is de boodschappen, en de gerechten koken.

Dat laatste was vooral voor Jelmer nogal een dingetje, aangezien hij met lede ogen aanzag hoeveel afwas deze recepten teweeg brachten. Als gevolg hiervan kreeg ik de afgelopen dagen opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd als: ‘Heb je voor een heel weeshuis gekookt?’ of ‘Het is alsof je elke dag een kerstmaal bereidt’. Ik denk dat jullie dus wel snappen wie er bij ons thuis de afwas doet….

Maargoed, om terug te komen op het verhaal, ik heb dus heel wat culinaire hoogstandjes gemaakt de afgelopen dagen, en ik kan je wel vertellen dat er een wereld voor me open is gegaan. Dankzij deze handvatten weet ik nu precies hoe ik lekkere vegan-smeersels, baksels en andere geniale oplossingen maak, zodat je de kaas en boursin voor geen moment mist!

Ook mijn huid heeft (en doet het nog steeds) een transformatie ondergaan. In week 3 kreeg ik ontzettend veel puistjes. Na even googlen kwam ik erachter dat meer mensen last krijgen van een acne uitbraak na het starten met volledig plantaardig eten. Ik heb alles behalve een zuivere huid, en in week 3 was dit dus nog 10 keer zo erg. Maar gelukkig is het ook weer wat weggetrokken en heb ik echt het idee dat mijn huid een stuk egaler aan het worden is!

Ik hoopte stiekem natuurlijk ook een paar kilootjes minder. En ondanks dat ik de afgelopen 50 dagen bijna niet (ik heb soms wel gecheat, maar dan echt met mini beetjes!!) gesnoept en gechipt heb, ben ik nog steeds hetzelfde gewicht. Ik denk dat dit komt omdat ik niet minder calorieën heb gegeten. Alleen kreeg ik de calorieën nu niet binnen uit het vreten van chips, maar uit groenten en fruit!

En hoe nu verder. Ja allemaal leuk en aardig, maar er is ook gewoon chips en snoep dat wel vegan is, dus ik ga daar weer lekker van genieten. Ik sta verteld hoe weinig ik de kaas mis, en de gedachte dat ik kaas zou moeten gaan eten maakt me zelfs een beetje misselijk. Wie had dit ooit gedacht?

Verder ga ik wel heel hard proberen het snoepen en chipsen aan het weekend over te laten, en ik blijf vanaf nu altijd thuis volledig veganistisch eten!

Liefs Leoni