HUIS&TUIN

Verhuis ellende (deel 1)

Het is een vrijdagochtend in maart 2019. Eindelijk is de dag daar, we wachten hier al zo lang op! Vandaag krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis.

Het begon allemaal in oktober. We waren er een heerlijk weekje tussenuit in Egypte, en tussen het snorkelen en zandhappen in de woestijn door, bleek er een perfect huis te koop te staan in onze stad. We hebben het er de hele week samen over gehad, en eigenlijk hadden we hem in ons hoofd al gekocht.

Maarja, je kan natuurlijk geen huis kopen op basis van wat foto’s via WhatsApp…

We waren nog niet koud terug (is dat een uitspraak eigenlijk? Het was in ieder geval wel koud in Nederland…) en we maakten en afspraak om het huis te bekijken, de dag erna.

Ik had het toen al moeten ruiken. Nee wacht, ik rook het ook. Een gore lucht die ik in mijn hoofd afschreef als; ‘Ze hebben waarschijnlijk zonet broccoli gegeten’, en die de andere aanwezigen afschreven als; ‘het is een droog zwanenhalsje’. ‘Mogen we even in de kruipruimte kijken?’ vroegen we. Nee dat kan niet want de vloer is dichtgelijmd. Oké, geen probleem. We kopen het.

Een paar maanden later gingen we eens langs bij de mensen. Het waren oude mensen van in de 80 (daarom wouden we hun vloer er ook niet uit roppen) en ze hadden nog wel wat spullen die we eventueel konden overnemen, want je hebt immers niks aan een grasmaaier en een ladder als je op 3 hoog in een bejaardentehuis woont.

Ik rook het weer. Die broccoli lucht. Maar ohja, dat was het zwanenhalsje.

En toen kwam die bewuste vrijdag in maart. We tekenden bij de notaris en gingen als een speer naar ons nieuwe huis. Eerst maar eens wat aan die lucht doen. He wat gek, de kraan staat open in de kelder… He wat gek het zwanenhalsje is ineens een stuk korter en stinkt helemaal niet. Nouja, dan zal het wel aan de afvoer van de keuken liggen. Die kitrand om de gootsteen-afvoer ziet er immers ook niet te best uit.

Toch maar eens kijken of we niet in de kruipruimte kunnen komen. Laten we proberen die gelijmde vloer eens weg te halen, want we willen toch iets anders. He wat gek, de vloer zit helemaal niet vastgelijmd. He kijk een luik. Trek hem eens open…

*heel veel kotsgeluid*

He wat gek, de kruipruimte staat vol met rioolwater. Hebben wij weer…