Zelf een heerlijke vegaburger maken

Afgelopen zaterdag liep ik met Jelmer door de Action. We kwamen voor lampen, maar we gingen uiteraard weg met nog heel veel andere onzin. Waaronder malletjes om zelf hamburgers mee te maken. Dat moesten we natuurlijk direct uitproberen!

DSC_0067


Jelmer eet wel vlees, dus hij maakte van rundergehakt echte hamburgers. Ik koos uiteraard voor de vegetarische variant. Het resultaat was zo ontzettend lekker en goed gelukt dat ik het graag met jullie deel. Het is zeker de moeite waard om dit eens te proberen. Ben je de vegaburgers uit de supermarkt gewend, dan is dit een ware smaakexplosie!

Wat heb je nodig?
– Een blik maïskorrels
– Een blik kapucijners
– Verse peterselie
– Knoflook
– Ui
– Peper / zout
– Andere kruiden naar eigen smaak
– Paneermeel
– 1 Ei

Hoe maak je het?
– Spoel de mais en de kapucijners af en laat goed uitlekken.
– Doe de mais en de kapucijners in een kom en mix tot een gladde massa. (Er mogen best nog wat grovere stukken tussen zitten, maar niet te groot! Anders valt de burger straks heel makkelijk uit elkaar.)
– Meng het ei en de peterselie, ui, knoflook, peper en zout en eventueel andere kruiden door de massa. Zorg ervoor dat je alles heel fijn gesneden hebt.
– Maak nu de massa minder nat door de paneermeel erdoorheen te doen. Dit moet je een beetje doen op gevoel. Het moet zeker niet te nat, maar je wilt het ook niet heel droog.
– Als je tevreden bent maak je er hamburgers van. Heb je een hamburgermaker (zoals ik gebruikte) dan is het een goede tip om deze even in te olieen voordat je de massa erin stopt. Anders wil de burger en met geen mogelijkheid meer uit.
– Leg de gemaakte burgers op een (bak)plaat met bakpapier en leg even in de koelkast om op te stijven.
– Na ongeveer een half uurtje kun je gaan bakken! Beleg ondertussen een broodje met sla, tomaat, augurk, cheddar en saus.
– Als de burger rondom mooi bruin is geworden is hij klaar. Leg hem op het broodje en smullen maar!!

DSC_0030 DSC_0044

Zoals je kunt zien aan de ingrediënten is deze burger niet eens ongezond. Het allerlekkerste eraan vind ik dat de buitenkant lekker krokant is, maar de binnenkant heerlijk smeuig! Ik weet zeker dat ik vaker zelf vegaburgers ga maken, want dit smaakt stukken beter als die kant-en-klare uit de supermarkt! Je kunt het ook heel goed maken van kikkererwten of linzen, dus dat ga ik binnenkort maar eens proberen.

De hamburger malletjes kun je kopen bij de Action voor ongeveer 2 euro. Ik weet de prijs niet meer precies. In de verpakking zit een mini en een grote variant. Ze liggen bij de barbecue spullen en zijn verpakt in een giftset.

Maak jij je (vega)burgers wel eens zelf?