Word wakker!

Gisteren deelde ik een filmpje op mijn Facebook. Het filmpje gaat over een nieuw zuivel merk, ze lieten mensen dit proeven, en achteraf bleek het hondenmelk te zijn. Hilarisch toch? Dat vonden de proefpersonen echter niet, die waren helemaal van hun stuk gebracht. Sommigen werden zelfs kwaad en vonden het belachelijk dat hun dit niet van te voren was verteld. Dat is toch raar?

melk

Bekijk het filmpje hier

Ik bedoel, het hele doel van die actie was om mensen bewust te maken dat ‘gewone koe melk’ ook gewoon van een dier komt. Waarom zou dat minder vies zijn als van een hond? Het is zelfs zo dat de melkproductie van koeien in de zuivelindustrie omhoog wordt gebracht (soms tot wel 10 x zoveel dan ze normaal zouden geven) en dat veroorzaakt allerlei ontstekingen aan hun uiers. De pus van deze ontstekingen komt ook in jou melk. Dat is toch nog ranziger dan hondenmelk?

Wat ik zo interessant vond aan dit filmpje, is hoe ontzettend klein wij onze geest houden. Omdat het normaal is in onze maatschappij om melk te blijven drinken tijdens je volwassen leven, en omdat iedereen het doet, is het ineens geen smerige bedoeling meer. Omdat niemand hondenmelk drinkt is dat smerig. Feit blijft, dat het allebei melk is van een ander dier dan je moeder (nee dat was geen belediging). Hoe kan het dan dat dit in ons hoofd tot twee totaal verschillende reacties kan leiden?

Naïviteit. Dat vind ik tenminste. Ik ben geen psychisch wetenschapper ofzoiets, dus ik weet niet wat er werkelijk gebeurd in dat brein van die proefpersonen. Maar ik vind het gewoon naïef. Ben je dan echt zo simpel dat je er niet bij nadenkt wat je in je mond stopt? Geef jij werkelijk al jou vertrouwen in de levensmiddelen industrie? Zo van: als het in de supermarkt ligt dan zal het wel goed zijn… dat is wel lekker makkelijk he?

Ik zal je even wakker maken, zo werkt het dus niet. Dat zou hetzelfde zijn wanneer je altijd een persoon met je meeneemt, overal naartoe, die dan voor jou kan gaan beslissen wanneer je mag oversteken, wat voor auto je moet rijden, welke opleiding je gaat doen. Dat laten we toch ook niet door een ander bepalen? Daar denk je toch zelf over na? Waarom denk je dan niet na bij wat je in je mond stopt? Waarom gaan we er met zijn alleen klakkeloos vanuit dat alles wat in de supermarkt ligt wel goed zal zijn.

De mensen in dit filmpje die boos worden laten zich nog het meeste kennen. Dit zijn de domste mensen die ik me maar kan voorstellen. Waarom wordt je boos op iemand die een punt probeert te maken? Oke, misschien op een wat creatieve manier, maar blijkbaar hebben die lui de eerste 30 keer niet geluisterd omdat ze van die makke schaapjes zijn die niet zelf meer kunnen nadenken. Wees die mevrouw dankbaar! Ze heeft je wakker geschud! Wees boos op jezelf voor al die tijd dat je lag te slapen!

Liefs Leoni

fotocredit: www.freeimages.com | Uros Kotnik