Wat te doen bij een griepje?

Ondanks dat ik ieder jaar een griepprik krijg, wordt ik ook wel eens gevat door een griepje. Gelukkig is het nooit heel erg heftig, maar vervelend blijft het natuurlijk wel. Op zulke momenten voel je je helemaal lamlendig en besef je pas hoe fijn het is dat je fit kunt zijn. Ik doe er dan ook altijd alles aan om me zo snel mogelijk weer zo te voelen. Nu ben ik vast niet de enige die afgelopen maand met een griepje heeft rondgelopen, want er gaat een heuse ‘griepepidemie’ rond. Dat klinkt nogal eng, want de kans is groot dat jij het ook krijgt. Hahaha, ik wil je niet bang maken hoor. Mocht je nou gevat worden door de griep, dan geef ik je bij deze in dit artikel, een aantal van mijn griep-tips! (Die ook prima werken voor als je je gewoon even niet zo lekker voelt.)

grieptips

Verplichtingen in de Ochtend

Ik weet dit pas sinds deze week dat ik ziek ben, maar als je ziek bent voel je je in de ochtend meestal op je best. Tegen de middag stijgt de koorts over het algemeen waardoor je je natuurlijk minder goed gaat voelen. Heb je dus nog verplichtingen op een dag? Probeer ze in de ochtend te voltooien zodat je ’s middags lekker op de bank kunt ploffen.

Verkoudheid

Vaak gaat een griepje gepaard met een flinke verkoudheid. Wanneer al je holtes vol zitten voel je je nog belabberder dan je al bent en dat is zwaar klote. Ik stoom daarom regelmatig om de holtes weer een beetje open te krijgen en weer beter te kunnen ademen. Mijn stoombadje is altijd erg simpel, ik vul een teiltje met kokend heet water, doe er 2 druppels Tocotolin bij in en wacht even tot het water niet meer al te heet is. Dan ga ik erboven hangen met een handdoek over mijn hoofd. Dit probeer ik ongeveer 15 tot 20 minuten vol te houden. Je knapt er echt van op!

Eten & Drinken

Meestal heb je niet zoveel zin in eten als je ziek bent, al helemaal wanneer je bijvoorbeeld ook nog buikpijn of misselijkheid erbij hebt is het erg lastig om je voedsel binnen te houden. Wees niet al te streng voor jezelf als je 1 of 2 dagen (bijna) niets hebt gegeten, dat overleef je prima, zorg er echter wel voor dat je goed blijft drinken! (Thee, water, verse sapjes.) Mocht je toch wel trek hebben in iets dan is soep een goed idee. Dit is lekker warm en kan je makkelijk naar binnen lepelen, ook is het zo klaar. Omdat er veel zout in soep zit is het ook ideaal bij koorts omdat je dan erg veel zweet. Zo kun je gelijk je zout voorraadje weer even aanvullen.

Weerstand

Je bent grieperig omdat je weerstand even wat lager is, dus het is handig om ook daar wat aan te doen. Probeer daarom zoveel mogelijk fruit te eten. Mocht je moeite hebben met eten dan kun je het fruit natuurlijk ook verwerken in een smoothie of sapje. Vitaminepillen slikken heeft naar mijn idee niet zoveel zin, deze werken voornamelijk preventief en bij een goede gevarieerde voeding. Als ik ziek ben is mijn voeding niet bepaald gevarieerd, dus lijken mij die pillen niet echt nuttig. Ik slik wel vitamineC bij trouwens, dus ik ontkracht mezelf hier weer een beetje haha, maar ik heb het gevoel dat die pilletjes dan wel weer werken.

Rust

Neem genoeg rust. Ik kan zelf niet hele dagen slapen als ik grieperig ben (te onrustig omdat ik niets kan doen), maar om nou de hele dag van hot naar her te vliegen als het niet hoeft… Heb je de mogelijkheid om een dagje te niksen? DOE DAT! Blijf lekker de hele dag in je pyjama, zet de kachel wat omhoog zodat je flink zweet en hang de hele dag op de bank. Hoe meer rust je lichaam krijgt, hoe sneller ze zichzelf weer kan herstellen.

Een frisse neus

Schep even een luchtje in de tuin of op het balkon. Je hoeft echt niet de straat over, maar als je je even warm aankleed kan een frisse neus wel heerlijk zijn! Drink bijvoorbeeld 1 kopje thee op aan je tuinbank of geef je plantjes op je balkon water.

Dit zijn mijn tips om snel weer op de been te komen. Heb je last van een griepje? Dan wens ik je heel veel beterschap en hopelijk ben je snel weer beter!

Wat doe jij als je ziek bent?