Vrouwen? Je kunt beter kippen houden!

Kippen houden is super makkelijk en iedereen die een tuin heeft kan het doen!

In dit artikel wil ik wat informatie geven aan degenen die overwegen om ook kippen te nemen maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Ik deel mijn ervaringen en eigen research met jullie. Let wel, dit is hoe ik het doe en ik vind dat het zou moeten. Het betekend niet dat als je het zelf op een andere manier doet het gelijk fout is. Bij mij is het dierenwelzijn het allerbelangrijkste en ik begrijp dat dit niet bij iedereen altijd zo is. (Veel mensen hebben kippen voor de eieren en zien ze niet als een huisdier.) Ik wel! En met die insteek is dit artikel geschreven.

6


Laat ik eerst wat vertellen over mijn kippen en ze even voorstellen. Ik heb twee krielkippen. Krielkippen zijn kleinere kippen en dus makkelijker te houden in een achtertuin van een rijtjeshuis.

Dit is Lola. Ik kreeg Lola toen ze nog een heel klein kuikentje was en ze alleen nog maar kon piepen. Super schattig! Het voordeel aan een kipje al als kuiken te nemen is dat ze erg aan je gehecht raakt en je haar tam kunt maken. Lola laat zich niet heel graag oppakken, maar ze loopt wel altijd achter me aan, reageert op mijn stem als ik haar roep en eet uit mijn hand. Ook is ze super nieuwsgierig en als ik ook maar iets in de tuin aan het graven ben komt ze erbij om alle wormpjes uit het gewoelde zand te pikken. Lola is een Sabelpootkriel en typisch aan dit soort is dat ze lange veren aan haar poten heeft. Dit is ook een voordeel voor mijn tuin, want door die veren is ze geen grote graver en blijft mijn tuin netjes en overzichtelijk.

1

Dit is Misty. Ik kreeg Misty toen ze bijna 1 jaar was en na 1 dag pikorde bepalen met Lola zijn ze nu onafscheidelijk. Zoals je ziet is Misty een heel ander soort kip. Veel dikker en wolliger. Ze is een zijdehoender gekruist met een krielcochin. Ook zij heeft veren aan haar poten en een mooie kuif. Misty is een echte snoeperd en zodra ik de achterdeur open doe komt ze in volle vaart op me afgerend in de hoop dat ik een lekker hapje voor haar heb. Misty wordt ook niet graag opgepakt, maar komt altijd gezellig om me heen scharrelen en heeft altijd hele verhalen tegen me.

2

Mijn kippen lopen los in de tuin, dat betekend dat ze op elke centimeter kunnen scharrelen. Scharrelen is de definitie van kip zijn. Ik ben daarom tegen kippen vasthouden in een hok of ren omdat ze dan eerder op wacht zitten totdat er een beestje langskomt in plaats van dat ze er zelf naar op zoek kunnen gaan. Dat op zoek gaan naar beestjes is eigenlijk het enige wat een kip de hele dag doet. Elke centimeter van de tuin continu doorspitten op zoek naar grassprietjes, wormpjes, spinnen en mieren. Ze weten ook precies waar ze dit kunnen vinden. Als ik de container verplaats komen ze er al gelijk aangerend om te kijken wat er onder die container allemaal voor lekkers is te vinden. Ze weten gewoon dat daar pissebedden, naaktslakken en spinnen verstopt zitten.

TIP! Dus mijn eerste tip, die ik echt heel belangrijk vind, laat je kippen los in de tuin. Het enige nadeel is dat je wat vaker moet vegen, want helaas kun je kippen niet zindelijk krijgen. Maar geloof me, als je die beestjes gelukkig zit rondpokken dan is dat het zeker waard!

5

Onderdak
Als je kippen wilt moet je beginnen met een hok voor ze. Het is belangrijk dat ze een beschut plekje hebben waar ze ’s nachts kunnen slapen. Dit noemen we het nachthok. Het nachthok heeft ook een stok. Veel kippen gaan ’s nachts namelijk op stok, dat betekend dat ze in een rijtje naast elkaar of boven en onder elkaar op stok zitten en op die manier slapen ze. Hoe hoger de kip zit, hoe hoger zij is in de pikorde. Ik heb maar twee kippen en ze slapen allebei niet op stok. Niet alle kippen doen dat en vooral in kleinere groepen is het niet perse gebruikelijk. Het verschilt ook heel erg per soort ras. Dit kun je echter van tevoren niet perse weten, dus daarom is het wel belangrijk dat je wel een stok in het nachthok hebt. Zo heeft de kip zelf de keuze wat ze het liefste wil.

Ook hebben kippen een legnest nodig. Als je een kant en klaar kippenhok koopt zit er vaak al een nachthok met stok en een legnest in. Dit is de plek waar de kip haar eieren legt en als ze broeds is ook uitbroed. Vaak is dit een andere plek als waar de kip slaapt. Gangbaar en het meest humane is om 1 legnest per kip te hanteren.

Je ‘vult’ het kippenhok gewoon met zaagsel. Niets bijzonders. In de winter doe ik er soms nog wat stro onder zodat het wat warmer is, maar opzich is dit niet perse nodig. Kippen zijn van zichzelf 40 graden en hebben eerder last van de warmte als van de kou.

4

Voeding

Er zijn heel veel soorten voeding voor kippen. Zo kun je ze legkorrels geven om het eieren leggen te stimuleren, je hebt allerlei verschillende soorten gemengd graan en ook kun je kiezen voor biologisch voer. Mijn kippen krijgen gewoon gemengd graan voor krielkippen van het merk Kasper. Ik koop altijd zo’n 20 kilo zak voor 15 euro en kan dan weer twee maanden vooruit. Omdat ze los lopen krijgen ze ook genoeg andere beestjes en groen binnen.

Je kunt je kippen ook wat extra geven. Heb je bijvoorbeeld groente over van het avond eten? Als je het kookt hebt vinden ze dat heerlijk! (rauw krijgen ze het niet goed in kleine stukjes). Sla zijn ze gek op, tomaat, aardbei, komkommer etc. Ook geef ik mijn kippen wel eens gekookte spaghetti of rijst. Je kan je kip beter geen gekruid eten geven, daar kunnen ze niet zo goed tegen. Ze zijn ook dol op vlees, maar dat is niet zo heel gezond omdat het erg vet en zout is. Heel af en toe na het barbecuen geef ik ze wel eens een botje van de karbonade. Daar vechten ze dan om! haha. Kippen zijn kannibalen en eten dus ook kip. Ik vind het niet normaal om ze dat te voeren, maar ze zullen er ongetwijfeld dol op zijn.

Ook koop ik wel eens een smulmix voor ze bij de Welkoop. Dit is een mix van allerlei lekker zaadjes en gedroogde rivierkreeftjes. Dat geluid dat Misty maakt als ze dat krijgt! Onbetaalbaar.

3

Water is ook erg belangrijk! Ik heb zo;n standaard watersilo voor ze waardoor je niet elke dag vers water hoeft neer te zetten. Ook heb ik vaak wel wat losse bakjes in de tuin staan met water erin.

TIP! In de watersilo doe ik altijd een drupje appelazijn. Dit is een natuurlijke manier om wormen en ziektes bij de kippen tegen te gaan.

7

Broedsheid en eieren
Een kip legt eieren. Ook als er geen haan is.
Misschien vind je het gek dat ik dat even zeg, maar er zijn serieus mensen die denken dat een haan voor de eieren zorgt. Niet dus. Een beetje een smerige vergelijking, maar een ei is te vergelijken met de menstruatie van een vrouw. Wij bloeden ook gewoon als er geen man in de buurt is. De haan zorgt alleen voor de bevruchting van het ei.

Het verschilt per kip hoeveel en hoevaak ze eieren legt. Die van mij doen dat met vlagen. Soms ligt er elke dag 1tje en soms een week niks. Zoals ik hierboven al zei heb ik mijn kippen niet voor de eieren, maar ik moet wel toegeven dat ik ook nooit eieren in de winkel koop. Die van mijn twee meissies zijn toch het lekkerste en als ze even geen eieren leggen dan eet ik het dus ook gewoon niet. Het ligt ook aan het ras wat je hebt of ze veel of weinig eieren leggen, en je kunt het met voer wat opschroeven. Doe ik allemaal niet aan. Lekker laten leven en de natuur zijn werk laten doen.

Soms wordt de kip broeds. Ook als er geen haan is.
Je kan het een beetje vergelijken met schijnzwanger zijn. Ze heeft dan de enorme drang om haar eieren te gaan uitbroeden, maar die zijn niet bevrucht dus ze kan lang gaan wachten. Misty is best vaak broeds en soms broed ze zelfs op niks. Dan zijn er geen eieren maar zit ze toch te broeden. Haha. Best suf. In het begin wat ik altijd heel bezorgd, want ze komt haar hok dan niet meer uit en eet en drinkt dan dus niet meer. Ik had wel eens gelezen dat kippen zich kunnen dood broeden en ik probeerde haar uit alle macht broeds-af te maken. Het mocht niet baten, ze rent gewoon als een gek haar hok weer in. Inmiddels heb ik ervaren dat het vanzelf wel weer over gaat. Gewoon lekker laten zitten. 1 keer per dag haal ik haar uit het hok en dan drinkt ze, eet ze en schijt ze om vervolgens weer als een gek naar het hok te rennen. Dat is wel een voordeel trouwens, als een kip broeds is poept ze niet in haar hok. Dus ik hoef niets schoon te maken. 😛

Je kunt broedsheid herkennen bij een kip aan een bepaald geluid dat ze maakt. Ze pokt dan heel kort en snel achter elkaar. Als ze in het hok zit zit ze met haar kont iets omhoog en als je haar wil pakken zal ze je hoogstwaarschijnlijk willen pikken. Misty is soms wel 2 maanden broeds, heel ongezellig voor Lola want die loopt dan in haar eentje in de tuin, maar uiteindelijk komt er altijd een einde aan en besluit Misty om het broeden op te geven en is alles weer bij het oude. Niets om je zorgen om te maken dus!

Een kip erbij
Dit is verschrikkelijk. Ja echt. Check het filmpje maar, kippen zijn echt super gemeen. Hoe moeilijk het ook is, gewoon de strijd laten gaan totdat ze klaar zijn. Dan is het duidelijk wie de baas is en kunnen ze gezellig samen leven. Het kan zo zijn dat de nieuwe kip de eerste paar dagen niet in het hok mag/wil. Ik wacht altijd tot de andere slaapt en zet haar er dan gewoon bij. Het schijnt ook het beste te zijn om een nieuwe kip in de nacht gewoon in het hok erbij te zetten. Omdat ik maar twee kippen heb was de pikorde snel bepaald en na 1 dag waren ze vriendinnetjes en mocht Misty in het hok slapen. Maar zoals je in het filmpje ziet vond ik het erg moeilijk om me erbuiten te houden. (ps: vergeef me, voor de rotzooi in de tuin, we waren net aan het verbouwen, en het filmpje is niet zo geweldig gefilmd, het is ook maar een homevideo, maar zo krijgen jullie een beetje een beeld ervan.)

Andere huisdieren
Ik heb ook een kat. Die doet de kippen niks. Soms rent hij achter ze aan, maar dat is maar heel kort. De kat weet donders goed dat de kippen bij ‘ons’ horen en dat hij ze niets mag doen. Toen mijn andere kat nog leefde sliep die zelfs wel eens in het kippenhok bij de kippen! Was allemaal geen probleem. Vreemde katten kunnen soms wel een probleem zijn, maar dat is dan weer het voordeel als je zelf al een kat hebt, die jaagt ze wel weg.

Zandbad
Kippen nemen graag een zandbad. Dit doen ze om beestjes tegen te gaan in hun vacht maar ook om zich schoon te maken. Het is heel grappig om te zien. Zorg ervoor dat je kippen een plek hebben waar ze dit kunnen doen, het liefste op een plekje in de zon.

Dit waren mijn tips! Het is een beetje een lang artikel geworden en ik heb voor mijn gevoel nog lang niet alles verteld. Als je nog vragen hebt stel ze gerust in de comments!

Liefs Leoni

Heb jij ook kippen of zou jij kippen willen?