Vrolijk Pasen?

Het is alweer bijna pasen! Lekker uitgebreid ontbijten met croissantjes uit de oven, smeuïge brie, vers brood van de bakker en natuurlijk heel veel ei! Ik heb zelf twee kippen in de tuin en die leggen natuurlijk ook eitjes. Die eet ik zonder pardon want ik hoef me niet schuldig te voelen omdat ik weet hoe fijn leven ze hebben. Echter, niet iedereen heeft kippen in de tuin en zijn aangewezen op de eieren uit de supermarkt. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen scharrel, vrije uitloop en biologische eieren? In deze post wil ik jullie uitleggen hoe het precies zit.

eieren

Sinds een paar jaar is er eindelijk een verbod op legbatterijen(kooieieren) in de EU. Deze eieren mogen niet meer in doosjes verkocht worden in de supermarkt. Echter, dit betekend niet dat er geen kooi eieren meer gebruikt worden. Deze zitten helaas nog in allerlei verschillende producten verwerkt zoals koekjes, taarten, ijs etc. Dit staat op de ingrediënten lijst dan vermeld als: ei, of eieren. Dan weet je dat het kooi ei is. Gelukkig heeft Calve sinds een tijdje hun sauzen bereid met vrije uitloop eieren. En ook Johma heeft hun eiersalades bereid met vrije uitloop eieren.

Het leven van een kip in de legbatterij is erg treurig. Ze zitten in een kooi waarbij ze geen ruimte hebben om te bewegen.  Ze zien nooit daglicht. Maar deze eieren zijn dus niet meer te koop in doosjes.

De minst diervriendelijke keuze van eieren die je nu in doosjes kunt kopen in de supermarkt zijn de scharreleieren.
Die naam klinkt geweldig, maar in de praktijk is het helemaal niet geweldig. Het komt er op neer dat de kip nog steeds net zoveel ruimte heeft als in een legbatterij, alleen zit ze nu niet meer in een gesloten hok, maar in een vieze ranzige schuur vol met andere kippen. Ze worden nog steeds zo vetgemest dat ze niet meer op hun eigen poten kunnen staan, en de kippen pikken elkaar. Daarom worden hun snavels afgeslepen zodat ze niet meer puntig zijn. Scharrelkippen zien nooit daglicht.

Als je dus een doos scharreleieren koopt in de winkel ben je totaal niet goed bezig!

Dan heb je nog de vrije uitloop eieren.
Deze kippen hebben de mogelijkheid om naar buiten te kunnen wanneer ze willen. Al een stuk diervriendelijker, maar nog steeds hebben ze te weinig ruimte en krijgen ze slechte voeding.

lolaenmisty

Biologische eieren.
Deze komen van kippen die vrij rond mogen lopen en kunnen naar buiten wanneer ze willen. Dit is erg belangrijk voor kippen want ze zijn ‘gemaakt’ om te scharrelen. Er een 1 legnest per kip en ze krijgen een goede nachtrust van minimaal 8 uur.  Ze hebben de mogelijkheid om een zandbad te nemen (dit is echt geweldig om te zien trouwens! ik zal eens een filmpje plaatsen van mijn kippen die dat doen). Ook krijgen deze kippen goed graan en worden ze niet vetgemest. Dit kost iets meer geld voor de boer, en daarom moet hij de prijs van de eieren ook iets omhoog doen.

Nou valt het nog best mee met het prijsverschil van de eieren. Het verschil qua prijs tussen een doos van 10 scharreleieren en een doos van 10 biologische eieren is iets minder als een euro in de meeste supermarkten.

Let er wel op dat op de doos van biologische eieren het EKO keurmerk staat. Ook staat er op elk ei een code, die moet beginnen met de 0 en dan weet je dat het biologisch is. Hoe lager het getal op de code, hoe beter leven de kip heeft gehad. Ook staat er in de code uit welk land het ei komt en ze kunnen zelfs zien uit welk veebedrijf het ei komt. Het beste voor het milieu, en voor de kip, is om eieren te kopen die uit Nederland komen. Het begin van de code van het beste ei zal dus altijd beginnen met 0-NL-XXXXX (de xjes zijn allerlei nummertjes waaruit te herleiden is van welk veebedrijf het ei komt).

Eet jij ook biologische eieren (met Pasen)?