Veganistisch eten

Ik heb mezelf dit jaar een uitdaging gegeven. Het was de bedoeling dat ik 2 maanden compleet veganistisch zou gaan eten. Dat is namelijk iets wat ik altijd al eens wou proberen, en met die extra kilo’s die eraan zijn gekomen ook direct een mooie manier om weer even bewust te worden van wat ik allemaal in mijn mond stop. Mijn doel was om minimaal 2 maand (januari en februari) vegan te eten, en dan zou ik daarna wel verder zien.

Bij deze laat ik weten dat ik heb gefaald. Het was toch niet zo makkelijk als ik dacht. ‘Ik kan niet leven zonder chocolade en pizza’, is uiteindelijk wat ik mezelf tegen iedereen hoor zeggen. Daarna ga ik naar de wc om te kotsen om mijn eigen opmerking, want ik ben net zo erg als al die mensen die tegen mij zeggen dat ze niet zonder vlees kunnen leven. Die lach ik altijd uit om hun gebrek aan commitment aan onze wereld, en het gebrek aan ballen en een ruggengraat.

Maar ja, ik geef het toe. Ik heb ook geen ruggengraat.

Om mezelf toch nog een beetje in een goed daglicht te zetten, wil ik wel een kleine kanttekening maken. Ik ben me namelijk wel bewuster geworden van wat ik in mijn mond stop. Bepaalde veganistische keuzes zal ik daarom ook altijd blijven maken. Ik ben me rotgeschrokken over het feit dat in bijna al onze producten melkpoeder, eiwitten en andere dierlijke shit is toegevoegd. Heel vaak zonder enige reden. Kan iemand me vertellen waarom er in een potje zilveruitjes dierlijk ingrediënt toegevoegd moet worden?

De andere kant van de medaille is overigens dat in bijna alle dierloze alternatieven die ik vond in de gewone supermarkt, gebruik wordt gemaakt van palmvet. Naast het feit dat palmvet of palmolie niet gezond is voor je lichaam, is het ook nog eens super slecht voor de natuur. Mijn hersenen lopen nu officieel vast. Ik ben in de war.

Dus veganistische producten zijn niet perse beter voor het milieu dan producten met dierlijke ingrediënten?

Dat is kloten, want de hele reden dat ik het zo moeilijk vind om veganistisch te eten, begint bij mij vooral bij het doen van de boodschappen. Als ik nu ook nog eens alle palmolie en palmvet moet gaan elimineren, dan blijft er niet zoveel meer over. Dat gaat me gewoon te ver. Ik geef het eerlijk toe.

Het maakt mijn schuldgevoel overigens niet kleiner. Ik voel me verschrikkelijk. Al die focking dieren dood, en ik doe daar elke dag aan mee. Wel iets minder misschien dan jou, want ik eet tenminste geen vlees, maar toch, ik voel me wel een verrader.

Dus conclusie, kan iemand een NOG goedkoper alternatief fixen voor palmolie? Die dan wel diervriendelijk is alsjeblieft?!

foto credit: https://pixabay.com/nl/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/