Uit eigen tuin; Frambozen!

Vorig jaar kreeg ik een hele hoop handige plantjes cadeau van mijn schoonmoeder. Dit jaar staan ze in volle bloei en zo ook de frambozenplant. Het is echt bewonderingswaardig hoe snel dat ding gegroeid is. Afgelopen week is hij echt ontploft en moest ik nodig aan de bak om ze te plukken. Ik ben dol op frambozen en eet ze het liefste zonder iets erbij, gewoon als snackje op de bank. Mijn frambozenplant staat in de achtertuin, wat dus betekend dat de kipjes er ook bij kunnen. Ook zij zijn dol op de frambozen en de ondersten eten zij dan dus ook op. Vind ik niet erg, ze smullen ervan en er blijft genoeg over voor mij. Het voordeel is dat de frambozenplant ook in de hoogte flink groeit en daarom dus geen probleem om in de achtertuin te zetten. Ik leid de plant via de schutting, zodat hij lekker hoog kan worden en zo toch wat stevigheid heeft. Er zijn al twee nieuwe uitlopers bijgekomen dus ik denk dat ik volgend jaar nog meer heb!

dsc_0447

Nou had ik ook nog heel veel aardbeien over en besloot ik om een lekkere simpele jam te maken. Ik keek wat rond op google en besloot verschillende bereidingswijze’s te combineren tot een eigen jam recept. Of nouja, ik neem het nooit zo nauw met hoeveelheden en maateenheden enzo, dus dat veranderde ik hier en daar wat. Ik vind ook het altijd zo kut als ik iets wil maken, je dan allemaal rare ingrediënten nodig hebt die ik nooit in huis heb. Bij dit recept denk ik dat de meeste mensen de ingrediënten wel in huis hebben.

Benodigdheden voor een frambozen en aardbeien jam
– Frambozen (ik had ongeveer 200 gram)
– Aardbeien (ik had ongeveer 100 gram)
– een beetje water, 30 ml ofzo
– een theelepel kaneel
– een zakje vanille suiker (kan je weglaten als je niet van heel erg zoete jam houdt)
– een eetlepel rietsuiker (kan je weglaten als je niet van heel erg zoete jam houdt)

Bereidingswijze
– Doe de frambozen, aardbeien en het water in een steelpan
– Laat het zachtjes koken
– Verpulver de frambozen een aardbeien tot kleine stukjes (dit gaat heel makkelijk)
– Doe de kaneel en suiker erbij
– Laat even pruttelen, 10 minuutjes ofzo
– Laat eventjes afkoelen
– Als het niet meer zo heet is schenk het dan in een potje (die moet wel heel goed schoon zijn, ivm bacteriën enzo)
– Laat afkoelen zonder de deksel erop.

dsc_0476

– Als het helemaal koud is kan je hem bewaren in de koelkast, ongeveer 1 tot 2 weken heb ik gelezen, maar je ziet vanzelf de schimmel, haha.
– Besmeer je cracker, beschuitje, boterham of pannenkoek met de jam
– Smullen maar!

Niet zo moeilijk toch? (ik kan het immers ook…)

De jam is heel lekker, vooral dat snufje kaneel doet het em. Ik heb de frambozen en aardbeien ook in redelijk grote stukken gelaten, dat vind ik zelf altijd heel lekker. Ik heb het gegeten op mijn pannenkoek. Normaal ben ik zo’n saaierd die dat alleen maar eet met stroop, maar ik moet zeggen dat dit een fijne verrassing was die ik zeker nog eens ga eten!

Heb jij wel eens zelf jam gemaakt?