TUTORIAL #5 IllustatorCS6: Letters individueel bewerken

Na lang wachten hier eindelijk weer eens een tutorial online op LEDIHE! Hoera! In deze tutorial laat ik je zien hoe je letters individueel kunt bewerken in illustrator.
Ik werk zelf in Illustrator CS6, maar deze optie is ook te doen in oudere versies zoals CS5 en CS4. Ik leg alles zo simpel mogelijk uit, zodat het zelfs voor de beginner goed te doen is. Uiteraard zijn voor (bijna) alle handelingen ook sneltoetsen. Deze laat ik achterwege omdat dit iets is wat je jezelf kan aanleren als je vaker in Illustrator werkt, maar het is niet perse nodig om deze tutorial te kunnen doen. Laten we snel beginnen!

Illustrator is een programma die vooral gebruikt wordt voor het maken en ontwerpen van illustraties, logo’s en ander artwork. Het voordeel van illustrator is dat je alle tekst kunt omzetten in lettercontouren waardoor het een plaatje wordt i.p.v. een tekst. Dit zorgt ervoor dat als je het bestand bijvoorbeeld wilt gebruiken in een ander programma het niet noodzakelijk is dat het lettertype aanwezig is op die computer, maar ook dat de opmaak van de tekst niet verspringt. Nou wordt deze optie niet echt toegepast op grote lappen tekst, maar zoals ik hierboven al zei, bijvoorbeeld bij het gebruik van een logo ontwerp.

Laten we eens naar wat voorbeelden kijken, zodat je een duidelijk beeld hebt wat je precies met deze tutorial kunt. Het logo van LEDIHE bijvoorbeeld. De laatste E van de naam staat andersom. Dit  geeft in mijn geval de dwarsheid aan waarmee ik soms door het leven ga en maakt het beeld interessanter dan wanneer deze letter ‘normaal’ had gestaan. Om dit te kunnen doen heb je dus de optie van Illustrator om letter contouren te maken nodig.

Andere voorbeeld zijn o.a. het logo van FedEx (daarbij zijn de letter D en E tegen elkaar aan gezet) en Ferrari (waarbij de F verlengt is tot een lange streep over de letters heen). Hieronder nog een aantal voorbeelden.

Zoals je in de voorbeelden kunt zien kun je het simpel houden door bijvoorbeeld een enkele letter te bewerken, anders te plaatsen, om te draaien of met de kleur te spelen. Een logo is meestal redelijk simpel ontworpen (dat betekend overigens niet dat het heel snel bedacht en gedaan kan worden, elke keuze is honderd keer overwogen en beredeneerd), maar als je zou willen kun je er ook 1 groot circus van maken. Alles is mogelijk!
Zo, nu het duidelijk is wat je kunt met deze tutorial kunnen we beginnen!

STAP 1: Open in Illustrator een nieuw document. > File > New
STAP 2: Er verschijnt nu een popup venster waarin je de afmetingen van je document kunt instellen. Ik kies altijd voor een liggend a3 omdat ik graag wat werkruimte heb. Later kun je de grootte van dit document altijd nog aanpassen. Zorg er ook voor dat je de goede color mode hebt voor waar je het logo op gaat toepassen. CMYK voor druk, RGB voor scherm.

STAP 3: Selecteer de tekst tool 2 (in je toolbar aan de rechterkant, als hij er niet staat ga dan naar; > Window > Tools en dan verschijnt hij) en typ de naam of het woord in dat je wilt gebruiken.
STAP 4: Kies een lettertype uit die je wilt gebruiken. Je kunt ook verschillende lettertypes uitkiezen. Ga naar > Window > Type > Character. Er verschijnt nu een popup waar je voorbeelden van de typografie kunt bekijken. De grootte maakt nu nog niet zoveel uit want dat kunnen we straks allemaal nog aanpassen. Hetzelfde geldt voor de kleur.

STAP 5: Als je klaar bent met het kiezen van een lettertype kunnen we er lettercontouren van maken. Als dat is gebeurd kun je het lettertype niet meer aanpassen. Klik in je toolbar het zwarte pijltje Schermafbeelding 2015-04-06 om 22.00.21 aan en zorg dan dat je de tekstbox geselecteerd hebt. Ga dan naar > Type > Create Outlines. Je ziet nu dat de tekstbox om je tekst verdwijnt en dat de letters eigen contouren hebben gekregen.

STAP 6: De letters staan nu nog in een groep, om ze individueel te kunnen bewerken moeten we de groep ontbinden. Ga naar > Object > Ungroup. De letters zijn nu allemaal los van elkaar aan te klikken.

STAP 7: Nu kun je met elke letter doen wat je wilt, de kleur veranderen, de positie, de grootte en de letter zelf kun je ook helemaal verbouwen.


De letters kun je een andere plaats geven door ze aan te klikken met je zwarte pijltje en de letter te verplaatsen.
Je kunt elke letter een eigen kleur geven door de letter te selecteren en een kleur toe te wijzen. Om je kleuren pallet te tonen ga naar > Window > Color of > Window > Swatches.
Om een letter om te draaien ga je naar > Object > Transform. Daar kun je verschillende keuzes maken. Voor de E koos ik > Object > Transform > Reflect.
Ook kun je letters compleet verbouwen. Bijvoorbeeld de stokken langer of korter maken. Selecteer het witte pijltje 10 en klik op een letter. Houd je SHIFT toets ingedrukt en klik de anker punten aan van de letter die je anders wilt maken. In dit geval selecteer ik dus de onderste twee anker punten van de letter i. Ik trek ze daarna naar beneden. (Je kunt ook je pijtjes toetsen hiervoor gebruiken als je kleine nuances wilt toevoegen.)

12
Dit kan uiteraard bij elke letter en op elk mogelijke manier. Ook kun je er nog illustraties bij tekenen of andere tierelantijntjes. Experimenteer, probeer en creëer! Succes met het maken van een leuk typografisch beeld. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die altijd stellen in de comments of mij een mailtje sturen.

Heb jij wel eens een logo ontworpen?