Tutorial #7: Foto vrijstaand maken in Photoshop (Magnetische lasso)

Nee, dit is niet dezelfde tutorial als tutorial nummer 2. Er zijn namelijk wel meer manieren om een foto vrijstaand te maken in Photoshop. Dus na bijna 3 jaar leek het mij wel weer eens tijd om jullie een andere manier te leren. Ben je nog niet heel bekend met photoshop? Dan wil ik je aanraden om eerst mijn vorige tutorial te volgen. Hier geef ik in kleinere stapjes uitleg over de tools en het stappenplan. Heb je al een aantal keren gewerkt met Photoshop dan kun je verder lezen…

Het vrijstaand maken van een foto met het penseel, is vooral handig bij foto’s met een drukke achtergrond. Maar je hebt meerdere manieren die je kunt gebruiken bij foto’s met een heftige achtergrond, namelijk met de lasso! Dus schop die cowboy van zijn paard en beroof hem, want we gaan aan de slag!

Stap 1:

Open de foto en selecteer de lasso. Er zijn 3 verschillende lasso’s. De gewone lasso, de veelhoek-lasso en de magnetische lasso. Ik werk het liefste met de magnetische lasso, omdat deze zichzelf langs de randen van het object drukt, en je dit zelf naar mijn idee niet nauwkeuriger kunt doen. De veelhoek-lasso is vooral handig bij geometrische vormen met veel rechte lijnen en hoeken. De gewone lasso geeft je helemaal vrij spel en laat het je zelf doen. Let er wel op dat je alles in 1x in een vloeiende beweging goed doet, want hij maakt er direct een selectie van.

Stap 2:

Klik met de magnetische lasso op een rand van het deel dat je vrijstaand wil maken uit de foto. Volg met je muis de lijnen van het object en je zult zien dat de lasso een lijn met allemaal ankerpunten maakt. (Ik kan hier helaas geen schermafdruk van maken).

Stap 3:

Ga het object helemaal rond en eindig waar je bent begonnen. Klik hier weer op. Je hebt nu een selectie gemaakt.

Stap 4:

kopieer de selectie (Cmd + C)

Stap 5:

Maak een nieuw document aan (Cmd + N)

Stap 6:

Plak de selectie in het nieuwe document (Cmd + V)

Stap 7:

Zoals je ziet is de selectie nog niet helemaal perfect. Ik heb een harige hond, en haren zijn extra lastig om mooi vrijstaand te krijgen. Maar we kunnen hem nog wel een beetje bijwerken om het iets toonbaarder te maken. Dit gaan we doen met ‘Rand verfijnen’.

Stap 8:

Selecteer je object (Klik met de toverstaf op de achtergrond, en dan rechtermuisknop -> selectie omkeren). Er komt dan een optie bovenin vrij: ‘Selecteren en Maskeren’.

Stap 9:

Klik selecteren en maskeren aan. Je ziet nu de optie ‘Rand verfijning’. Speel daar wat met de instellingen. Hier zie je wat ik in heb gevuld.

Stap 10:

Druk op OK en je ziet nu dat de achtergrond weg is en de randen zachter zijn geworden. Nu kun je de foto opslaan als PNG of PSD (om de transparante achtergrond te behouden).

Succes! Mocht je nog vragen hebben stel ze dan in de comments.