TUTORIAL #4 ; Logo als watermerk over foto

Vandaag weer een tutorial voor jullie. Ik heb een aantal keer een logo ontworpen voor fotografen. Dit logo plaatsen ze dan als een soort watermerk over hun foto. Dat is heel handig, want als iemand dan hun plaatje jat staat hun naam er ook op. Ik zie ook veel bloggers dat doen, best slim en heel makkelijk te doen! In deze tutorial leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen in Photoshop.

0
foto door: Valien Valijne Photography

Benodigdheden;
– Adobe Photoshop
– een logo
– een foto waar je het logo op wilt plaatsen

TIP! Het mooiste is dat je logo uit 1 kleur bestaat. Het logo van LEDIHE is hier bijvoorbeeld niet heel geschikt voor omdat de letters zijn ingevuld met een foto en dus zo verschillende kleuren bevat. Het kan wel hoor, maar het wordt gewoon minder mooi en minder duidelijk. Voor deze tutorial heb ik daarom het logo van LEDIHE in 1 kleur gezet.

Laten we beginnen;
STAP 1: Open de foto waar je het logo op wilt plaatsen. > File > Open > selecteer je foto uit een map van je computer > klik op OPEN

1

STAP 2: Plaats je logo op de foto. > File > Place > selecteer je logo uit een map van je computer > klik op PLACE
Klik dan op het zwarte pijltje zwartpijltje in je tools-menu. Je krijgt dan deze melding:

2

Klik op PLACE. Je logo staat nu over je foto heen in een aparte laag.

3

STAP 3: Je kunt het logo nu slepen naar de plek waar je hem wilt hebben staan. > Klik het zwarte pijltje zwartpijltje aan in je tools menu en klik daarna op het logo. Nu kun je hem verplaatsen.
Misschien wil je hem ook wel groter of kleiner maken. Dit kun je doen door CTRL T of voor de mac CMD T in te toetsen. Of > Edit > Free Transform. Je kunt het logo nu van formaat veranderen. Als je klaar bent klik je weer op het zwarte pijltje. Je krijgt dan een pop-up scherm en kies > Place.

4

STAP 4: Echter hij is nu heel hard van kleur en we willen meer een watermerk idee creëren. Dit kan je doen door de > Opacity of de > Fill van het logo aan te passen. Dit doe je in je > Layers panel. Als het goed is staat die al open bij je, zo niet ga dan naar: > Window > Layers en hij komt tevoorschijn.

5

STAP 5: Selecteer de layer waar je logo in zit. Rechtsboven zie je de Opacity en de Fill staan, als je die lager zet zie je dat je logo ook lichter wordt. Hij wordt ook transparanter, dus als je hem over een figuur op je afbeelding plaatst blijft het figuur ook nog zichtbaar.

7

Aan de linkerkant heb je een menu. Standaard staat de Layer op Normal, maar je hebt heel veel verschillende opties. Probeer eens wat uit! Je kunt je logo zwart maken, > Difference, maar ook dat het net lijkt alsof hij over de vormen van de foto staat > Overlay.

6

Speel lekker totdat je je gewenste resultaat hebt bereikt en sla hem dan op.
Heel veel succes!

8

Gebruik jij je logo ook als watermerk over je foto’s?