TUTORIAL #3: Simpel en snel een foto bewerken

Vandaag heb ik weer een leuke tutorial voor jullie. Hoe kun je simpel en snel een foto bewerken in Adobe Photoshop?
Je hebt helemaal geen kennis nodig van Photoshop om dit te doen, dus ik zeg, installeren die hap en let’s get started!

def

Open Photoshop en open dan je foto > File > Open

1

Ga naar je ‘Layers’ (> Window > Layers) en daar zie je de foto staan als ‘background’.

2

Dubbelklik op deze laag en geef hem een naam. Klik op > OK

3

Je ziet nu dat de je laag de naam background veranderd in de naam die je hem hebt gegeven. De mijne heb ik waterval genoemd.

4

We gaan nu de foto bewerken. Niet heel veel, maar gewoon de kleuren wat aanzetten en het contrast en licht wat aanpassen. Dit doe je ook in ‘Layers’.
Klik op dit icoontje: 5 en kies > Brightness and Contrast

6

Er verschijnt een pop-up scherm en een extra laag boven je foto.

7

Je kunt nu het punt op de balken verschuiven. Brightness zorgt voor meer of minder licht in je foto, terwijl contrast zorgt voor meer contrast. Speel hiermee totdat je het gewenste effect hebt bereikt. Wil je over de top? Dan kan je ze heel erg ver verschuiven, maar om de foto gewoon iets mooier te maken adviseer ik het niet te bond te maken 🙂

Dit is mijn resultaat:

8

9

Nu kunnen we de kleuren ook nog aanpassen.
Ga weer naar je ‘Layers’ en klik weer op dit icoontje: 5

Kies > Color Balance

6

Je krijgt nu weer een popup venster.

10

Ook deze kun je allemaal verschuiven. Wil je de rode tinten meer aanzetten in de foto? Dan schuif je de pijltjes meer naar het rood toe, wil je meer blauw, dan schuif je ze naar blauw etc.
Dit is mijn resultaat:

11

Ik heb het heel summier gehouden omdat ik erin geloof dat je Photoshop niet moet gebruiken om een hele foto te verbouwen, maar om hem net iets meer kracht mee te geven. In eerste instantie moet je gewoon proberen om met je camera al een mooi plaatje te schieten. Maar soms is de Color Balance wel makkelijk als je bijvoorbeeld een bepaalde kleur-waas over je foto wilt hebben. Je kunt natuurlijk nog veel meer veranderen en verbouwen aan je foto, in het menuutje waar we de Brightness and Contrast en de Color Balance aanklikken staan nog veel meer opties om simpel en snel je foto te bewerken. Ik gebruik deze twee het meeste dus daarom liet ik deze zien. Maar experimenteer lekker verder!

Wat vond jij van deze tutorial? Heb je er wat van geleerd?