TUTORIAL #2: Foto vrijstaand maken in Photoshop

Jaa! Weer een nieuwe tutorial. Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je een foto vrijstaand kunt maken in Adobe Photoshop. Ik gebruik versie CS6 in het Engels. Er zijn heel veel verschillende manieren om dit te doen. Laat ik beginnen met zeggen dat deze tutorial is gericht op een foto met veel kleurverschillen in de achtergrond, dus geen witte of zwarte achtergrond, (daar is namelijk een veel snellere manier voor.) Ook is deze manier van uitknippen niet 100% nauwkeurig, dus niet zo geschikt voor grote banners etc. Maar voor kleinere (schermafbeeldingen) volstaat dit prima en als je er handigheid in krijgt duurt het ook niet zo lang!

Ben je er klaar voor? Let’s begin!

  Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.44.52     

Als eerste starten we Photoshop op en openen we de foto die we vrijstaand willen maken. Ga naar > File > Open
22

Je krijgt een popup venster en kan uit je mappen van je computer een foto selecteren. Selecteer de foto en kies > Open. De foto verschijnt nu op je scherm.
3

Voor deze tutorial hebben we een aantal ‘Tools’ nodig uit het ‘Essentials-venster’. Je ‘Essentials-venster’ staat altijd links in je scherm. Staat hij er niet? Ga dan naar > Window > Workspace > Essentials, en dan moet hij tevoorschijn komen. Hieronder een overzicht van welke ‘Tools’ we nodig hebben.
tools
Nummer 1 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.53.43 is de ‘Move Tool’. Hiermee kun je alles aanklikken. Als je geen andere tools gebruikt is het handig om deze aangevinkt te hebben zodat je alles kunt selecteren, verschuiven etc.
Nummer 2 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.53.34 is de ‘ Selectie Tool’. Hiermee kun je vlakken selecteren.
Nummer 3 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.53.50 is de ‘Brush Tool’. Met deze tool kun je vrij tekenen.
Nummer 4 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.10 is het vergrootglas. Hiermee kun je inzoomen en uitzoomen.
Nummer 5 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.16 laat zien welke kleuren je gebruikt. Voor deze tutorial moeten ze op zwart en wit staan.
Nummer 6 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.01 is essentieel voor deze tutorial en leg ik straks verder uit.

Klik op de selectie-tool, (die ik hierboven als nummer 2 heb benoemd.) Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.53.34 Hiermee kun je een vlak selecteren in je foto.
4

Sleep je muis over de grootste stukken achtergrond die je straks uit je foto wilt hebben. Telkens als je een nieuw vlak wilt toevoegen aan je selectie houd je de shift toets ingedrukt zodat de selecties in elkaar over lopen.5

Klik op de tool die ik hierboven als nummer 6 heb benoemd. Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.01 De delen van je foto die niet geselecteerd zijn krijgen nu een rode waas. (Of juist de delen die je wel hebt geselecteerd, afhankelijk van hoe je de kleuren zwart en wit hebt staan.)
6

Nu is het de bedoeling dat we met de Brush tool  Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.53.50 (nummer 3), netjes langs de lijnen gaan tekenen van het stukje afbeelding dat we vrijstaand willen maken.
Klik de Brush tool aan en klik dan op het rood. Als het goed is wordt verdwijnt het rood nu.
7

Waarschijnlijk is je penseel veel te groot of juist heel erg klein. Deze kun je groter of kleiner maken door op je toetsenbord op deze > [ of deze ] toetsen te drukken. Of je kunt rechtsboven in je scherm het penseel veranderen. Je hebt verschillende soorten zoals een zachte, een harde, een schuine etc. Kijk maar wat je zelf het mooiste vindt!8

Begin nu eerst met het moeilijkste gedeelte, dat is direct om het stuk heen dat je vrijstaand wilt hebben. Het is erg moeilijk om uit de losse pols met je muis mooie lijnen te trekken, maar daar heb ik een trucje voor! Houd de shift toets constant ingedrukt als je lijnen trekt. Klik steeds hele kleine stukjes van elkaar en volg zo de lijnen van je object. Als je je muis loslaat en shift ook loslaat kun je weer met een nieuwe lijn beginnen. Doe het lekker rustig aan, zoom af en toe in (tool nummer 4)  en uit Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.10 om de moeilijke stukjes mooi te krijgen voor het beste resultaat!
9

Als je klaar bent met de omlijning poets je de rest van het rode weg.
10

Klik weer op tool nummer 6 Schermafbeelding 2015-04-09 om 12.54.01 en je ziet dat het rode verdwijnt en er een selectie tevoorschijn komt.
11

Ga naar > Select > Inverse en de selectie komt alleen rondom je object dat je vrijstaand wil hebben.
12

We zijn er bijna! Klik nu op > Edit > Cut (of Ctrl/Cmd x) en je selectie verdwijnt. (Je hebt hem uitgeknipt.)
14

Ga naar > File > New
15

Een popup venster verschijnt. Geef het nieuwe document een naam en kies welke Color Mode je wilt (RGB voor beeldscherm, CMYK voor drukwerk.) Je hoeft geen formaat in te voeren want hij neemt automatisch de afmetingen van je uitsnede op in het nieuwe document. (Echter als je hem kleiner of groter wilt hebben moet je deze natuurlijk wel aanpassen.) Klik op > OK
16

 

Er verschijnt een nieuw venster en nu kun je het uitgeknipte object hier plakken. Klik op > Edit > Paste (of ctrl/cmd v.)
18

En TADAA! Je afbeelding verschijnt in het document.19

Sla hem op als .psd (photoshop document) of bijvoorbeeld als JPEG. Ga naar > File > Save
Let er wel op dat als je hem als JPEG opslaat hij de achtergrond automatisch wit maakt. Mocht je hem evt later dan nog over een andere achtergrond willen plaatsen moet je eerst weer het wit weghalen. Mijn tip: Sla je documenten die je in Photoshop gemaakt hebt altijd op als .psd en evt nog een andere versie. Dan kun je altijd weer met je originele bestand werken.

Nu ben ik erg benieuwd naar jullie ervaringen! Kende je deze manier al? Of doe jij het anders? En is het gelukt?