TUTORIAL #1: Tekst opvullen met een foto

Zoals vorige week beloofd is het vandaag tijd voor de eerste tutorial op mijn blog. Ik ga jullie stap voor stap uitleggen hoe je tekst kunt opvullen met een foto in Illustrator, (zoals het logo van LEDIHE). Het is een erg makkelijke tutorial en eigenlijk voor iedereen te doen. Ook als je nog niet zo bekend bent met Illustrator. Ik probeer het allemaal zo gedetailleerd en visueel mogelijk uit te leggen.

afbeelding0


Wat heb je voor deze tutorial nodig?
1: Adobe Illustrator (ik gebruik de engelse versie van CS6)
2: Een foto die je als opvulling wilt gebruiken. (voor gratis stockphoto’s heb ik een account aangemaakt bij: www.freeimages.com) Maar leuker is om een zelf gemaakte foto te gebruiken.

Laten we beginnen!

Start illustrator op. Zorg ervoor dat je essentials-venster open staat. Dit kun je doen door helemaal bovenaan je takenbalk op > Window > Workspace > Essentials te klikken.
afbeelding1

Je essentials venster heb je eigenlijk bij alles wat je wilt doen in Illustrator nodig, als je deze eenmaal hebt aangeklikt komt hij als het goed is standaard elke keer tevoorschijn als je Illustrator opstart. Vandaag hebben we maar twee ‘Tools’ nodig uit dit essential venster. Namelijk het zwarte pijltje Schermafbeelding 2015-04-06 om 22.00.21 en het de tekst. afbeelding 5 Met het zwarte pijltje kun je alles aanklikken en deze moet dus altijd aan staan als je geen andere ‘Tools’ uit dit venster gebruikt.

Daarna openen we een pagina. Ga naar > File > New
afbeelding 2

Je krijgt dan een venster te zien waar je verschillende mogelijkheden kunt aanpassen.
afbeelding3

Name: Hier zet je de naam van je document neer
Profile: Als je van plan bent om iets te ontwerpen wat je wilt afdrukken kies je de optie ‘print’, is het logo bedoeld voor op je website (en dus voor beeldscherm) dan kies je ‘web’
Number of Artbords: Het aantal documenten dat je wilt, kies hier voor 1
Size: De grootte van je document. Ik vind het altijd prettig als ik veel werkruimte heb dus ik zet hem op A3, hij past Width en Height hier nu op aan. Als je zelf een bepaalde grotte wilt instellen dan kun je die afmetingen ook zelf bij Width en Height invullen en dan gaat size op [Custom] staan.
Orientation: Staand of liggend. Ik kies liggend omdat ik dat prettig vind werken.

Advanced: Hier kun je nog extra opties instellen maar dit gebeurd ook automatisch n.a.v je keuze bij Profile. Als je voor het web ontwerpt dan moet de color mode op RGB staan en je raster effects kun je op 72 ppi zetten. Dit zorgt voor het mooiste resultaat. Voor drukwerk is het belangrijk dat Raster Effects op 300 ppi staat en dat de Color Mode op CMYK staat.

Klik op OK.

afbeelding4

Klik nu in je essentials-venster het icoontje van tekst aan. Klik op je document en typ de je gekozen naam of woord.
afbeelding6

We willen natuurlijk zelf een leuk lettertype kiezen en de grootte bepalen. Dit kun je doen door bovenaan op het venster van de fonts te klikken, en daarnaast zie je dat je ook de grootte kunt instellen. Ook kun je een apart venster open voor je tekst, hier kun je dan ook gelijk een voorbeeld zien van het lettertype zodat het wat makkelijker kiezen is. (Klik op > Window > Type > Character)
afbeelding 7
afbeelding 8

Selecteer je tekst (ctrl/cmd A) voordat je een lettertype of grootte aanklikt. Houd er ook rekening mee met het kiezen van een lettertype dat deze niet de dun is, want anders heeft het vullen met een foto niet zo erg veel zin.

Nu gaan we de foto of het plaatje invoegen. Klik op > File > Place
Je komt nu in de mappen van je computer en je kunt nu je plaatje invoegen.
afbeelding10

Het plaatje komt over je tekst te staan en dat is niet handig want zo kunnen we niet goed bepalen welk stukje van de foto we in de tekst willen hebben. Dus klik met je rechtermuisknop op het plaatje en kies >Arrange >Send to back. Het plaatje komt nu achter de tekst te staan.
afbeelding 11

Versleep de tekst over de afbeelding, maak de afbeelding groter of kleiner en bekijk welke positie je het mooiste vind.

Nu zijn we bij de laatste stap aangekomen. Selecteer de tekst (door erop te klikken) en ga naar > Object > Flatten Transparancy
afbeelding12

Je krijgt nu een popup venster. Zorg dat de box > Convert all text to outlines aangevinkt staat. Je kunt wat spelen met de opties.
afbeelding13

Je tekst is nu een object geworden en je kunt het lettertype nu niet meer veranderen. Je kunt hem eventueel nog wel groter of kleiner maken.
Selecteer nu de afbeelding en de tekst beide tegelijk. (erover heen slepen of shift ingedrukt houden)
afbeelding15

Ga naar > Object > Clipping mask > Make.
afbeelding16

De tekst is nu opgevuld met de afbeelding!
afbeelding17

Als je het toch niet zo’n succes vindt kun je het ook weer opheffen. Ga dan naar > Object > Clipping Mask > Release en het is weer terug naar het oude.

Ik hoop dat het je gelukt is en ben erg benieuwd naar jullie resultaten! Mocht je nog vragen hebben dan kun je ze bij de comments stellen of me een mailtje sturen.

Wat vond jij van deze tutorial? Is het gelukt?