Tips voor thuis administratie op orde

In deze post geef ik een aantal tips om je thuis administratie op orde te krijgen. Ooit ging ik eens naar een ‘Genoeg-dag’ met mijn schoonmamma en toen kreeg ik een heel handig boekje mee. Het heet ‘de Crisis Checklist’ en is geschreven door Marieke Henselmans. (Ja die van het tv programma ‘geen cent te makken’.) In dit boekje helpt ze je om je administratieve zooi weer op een rijtje te krijgen. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn thuis administratie ook niet zoveel voorstelt, het meeste gooi ik op een grote hoop en eens in de zoveel tijd ga ik er doorheen. Maar wat mij altijd zo frustreert is dat ik nooit weet welke papieren ik nou moet bewaren en welke ik weg kan doen. Ik ging op onderzoek uit en gebruikte daarvoor hoofdstuk 1 uit dit boekje als leidraad.

1

Dit is onze kast waar alle belangrijke papieren in bewaard worden. Het is enigszins overzichtelijk want ik heb wel wat mappen met tabbladen, maar ik heb het idee dat ik heel veel dingen bewaar die niet nodig zijn. Aan de rechterkant zie je een stapel papieren, die moet ik allemaal nog een plekje geven in de map. Let’s do this!

2

Wat zegt Marieke?
“Inkomsten komen op alle mogelijke tijdstippen in de maand, om de maand of per kwartaal binnen. Betalingen worden gechipt en gepint, gecreditcard, geflapt en getapt. Op deze manier is het moeilijk om overzicht te houden, maar des te meer nodig en nuttig. Dus mijn voorstel is; zoek 1 keer alles uit. Het kost hooguit een dag en de winst is groot. Hoe begin je?”

Stappen plan uit de crisis checklist pagina 15
1. Haal alles uit de enveloppen en gooi de enveloppen weg
2. Maak van de inhoud stapeltjes naar onderwerp;
– salarisstroken
– toeslagen
– belasting
– bankafschriften
– huur of hypotheek
– gas, elektriciteit en water
– heffingen gemeente en waterschap
– telefoon, kabel internet
– zorgverzekering
– overige verzekeringen
– autokosten
– bonnen van grote aankopen plus de garantiebewijzen
3. Leg stapeltjes op volgorde van datum, de meest recente bovenop. Stop de stapeltjes vervolgens ieder in een eigen mapje, laatje, zakje o.i.d.

3

Oke, cool. Maar nu, wat moet ik allemaal bewaren en wat kan ik weggooien? Gelukkig staat op de volgende pagina een lijst. Ik vond het een beetje onoverzichtelijk dus deelde ze voor mezelf op in categorieën.

ALTIJD BEWAREN:
– Jaaropgaven
– Gegevens over toeslagen en belasting
– Huurcontracten/hypotheekakte en jaaroverzichten
– Contract en abonnement gegevens van telefoon. kabel en internet
– Garantiebewijzen, bewaar ze alleen als ze nog geldig zijn

1 JAAR BEWAREN:
– Salarisstroken en/of uitkeringspapieren

5 JAAR BEWAREN:
– Rekeningafschriften
– Polisbladen van verzekeringen

NIET BEWAREN:
Facturen die betaald zijn en waar verder geen problemen mee zijn kunnen weg (de betaling vind je immers terug op je bankafschrift)

UITZONDERING:
Rekeningen kunnen weg, behalve die van zorgverzekering en medische kosten die nog gedeclareerd kunnen worden.

Dus ik druk aan de slag. Al die papieren uitzoeken ging een stuk makkelijk terwijl ik het stappenplan uitvoerde en dat ik er categorieën bij had. Geen getwijfel meer over of iets weg mag of niet (ik gooi het liefste alles weg :-P). Sommige dingen miste ik, zoals mijn zorgverzekering, maar dat gaat allemaal digitaal en weet ik dus prima te vinden als ik het ooit eens nodig heb. Ook krijg ik geen afschriften van mijn bank meer (zonde van papier! je kunt ze gewoon downloaden via internetbankieren), maar vriendlief krijgt ze nog wel in de bus. Het paste bijna niet meer in de map, ik vond zelfs bankafschriften uit 2004 terug. Dat is toch niet normaal? hahaha. Uiteindelijk had ik super veel papieren die weg konden (YES) en deze ging ik lekker op fikken (iets met privacy).

5

Het leukste is natuurlijk als je een paar leuke mappen en andere organizers koopt (bij bijvoorbeeld Action) zodat het allemaal wat opgeleukt kan worden. Ik had zelf al mappen dus vond het niet nodig om nieuwe te kopen, al zijn deze wel heel saai zwart. Maarja, administratie is ook saai.

En zie hier het resultaat! De stapel is weggewerkt, de mappen zijn overzichtelijk en ik ben heel blij! Wat wil een mens nog meer?

4

Geeft dit me nou meer inzicht in wat we per maand aan kosten hebben? uhh nee niet echt. Ik maak eens in de zoveel tijd een maandberekening n.a.v. internetbankieren. Ik bedoel, op je rekening staat toch het duidelijkste wat er allemaal per maand wordt afgeschreven? Maar ik moet wel toegeven dat sommige dingen daarin niet zijn meegenomen zoals gemeente en waterschap heffingen die maar 1x in de zoveel maanden wordt gedaan. Maar dat was ook mijn doel niet. Ik wou het gewoon opruimen. In de andere hoofdstukken van het boekje wordt wel veel aandacht aan besteed aan je financiën inzichtelijk maken, dus mocht je ook inzicht willen, ook dan raad ik dit boekje van harte aan!

Nog 1 tip die ik uit het boekje de Crisis Checklist heb geleerd; Maak altijd je rekeningen open! Het schijnt dat er mensen zijn die dichte enveloppen op stapels gooien. Dit zorgt ervoor dat je (sneller) het overzicht kwijtraakt en dus in financiële problemen kan komen. Betaal je rekeningen ook altijd gelijk als je ze binnen hebt, dan kan je het geld niet stiekem aan iets anders uitgeven.

Heb jij je thuis administratie op orde?