Tips voor kippen in de winter

Meestal als je in het Noorden van Nederland woont heb je pech als het op het weer aan komt. Wanneer het zomer is en de temperaturen in het zuiden van ons land perfectie aannemen is er hier regen of bewolking. Als er storm wordt voorspelt gaat het net aan ons voorbij en grote overstromingen maken we ook niet mee. Maar, gelukkig konden wij twee weken geleden eens juichen, toen we met zijn allen massaal op de schaatsen stonden en de wegen in de woonwijken onveilig maakten. En ook deze week viel er genoeg sneeuw om sneeuwmannetjes en sneeuwengelen te maken. Maar wanneer het kwik onder de nul gaat staan betekend het voor mij ook dat ik me iets meer moet gaan bekommeren om mijn twee dames buiten in de tuin. Wat moet je nou doen met de kippen in de winter?

Allereerst, kippen hebben meer last van warmte dan van kou. Een kip is van zichzelf 40 graden en raakt dus eerder oververhit dan dat haar pootjes eraf zullen vriezen. Dat komt er in de praktijk op neer dat je niet perse heel veel extra’s hoeft te doen voor de kippen in de winter. Toch zijn er wat dingetjes die belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Houd het drinkwater goed in de gaten! 
Want natuurlijk, als het vriest, vriest ook de waterbak van de kip. Het is belangrijk dat een kip altijd kan drinken (net als elk ander levend wezen). Zelf haal ik ’s avonds wanneer de kippen op stok zitten de drinkbak naar binnen zodat het niet bevriest en zet ik het de volgende ochtend weer buiten neer. Ook heb ik standaard een extra drinkbak op reserve binnen staan zodat ik als het nodig is ’s middags de bakken weer kan omwisselen.

Een extra warm hok
Dit is niet iets wat perse nodig is (mits je het hok goed hebt geplaatst), maar ik verwen mijn meisjes graag. Zorg dat het hok lekker warm is. Dit doe je sowieso door ervoor te zorgen dat het hok niet op de tocht staat en dat het nachthok van de grond geplaatst is. Verder bedek ik in de winter de bodem met stro en maak hiermee alle gaten en kieren dicht waar eventueel nog kou door heen kan komen. Daarna strooi ik er een laagje zaagsel overheen en hoppakee, het hok is heerlijk geïsoleerd!

Beschermen tegen andere beesten
Sommige mensen hebben hun katten in de nacht buiten, als het gaat vriezen zoeken die soms een warm plekje op. Maar ook andere (wilde) dieren willen nog wel eens het kippenhok als slaapplek gebruiken. Zorg ervoor dat deze beesten niet ’s nachts het kippenhok in kunnen. Ik doe als het ’s nachts vriest altijd het deurtje van het nachthok dicht zodat er 1; geen extra tocht naar binnen kan, en 2; er geen andere beesten gezellig kunnen komen logeren.

Zorg voor een sneeuw/ijs vrij plekje
Mijn kippen lopen los in de tuin, echter houden ze niet zo van sneeuw aan hun pootjes. Zorg er daarom dus voor dat er een deel in de tuin (of hok) is waar geen sneeuw en ijs ligt zodat ze toch even de benen kunnen strekken overdag. (Er zijn overigens ook kippen die hier helemaal geen problemen mee hebben, kijk gewoon even wat jou meisjes van sneeuw vinden.)

Dat waren mijn tips! Het belangrijkste is gewoon dat je je bewust bent van het weer wanneer je dieren buiten in de tuin hebt. Denk goed na of zoek anders even op internet welke maatregelen je moet nemen bij welk weer type. Zo zorg je ervoor dat je beestjes het hele jaar blij blijven!

Heb jij ook dieren in de tuin?