Stoppen met roken

Zo, laat ik ook maar weer eens een blog schrijven. Dat is tering lang geleden he? Achja, een hobby moet wel leuk blijven, dus als ik geen zin heb dan hebben mijn lezers gewoon pech. Het is niet anders, get over it. Vandaag ga ik eens haarfijn uitleggen waarom ik gestopt ben met roken en hoe me dat nu afgaat. Ja je hoort het goed… ik ben gestopt met roken! Niet 1 maand, niet twee maanden, en ook geen drie maanden. Ik ben al bijna vier maanden gestopt met roken! Knap he?

Ik vind het nogal wat van mezelf. Ik rookte elke dag minimaal 20 sjekkies. Wel halfzwaar, dat dan weer wel. Maar toch was ik een beste roker. Het eerste wat ik deed in de ochtend was een sjekkie roken en het laatste wat ik deed voor ik naar bed ging was ook weer een sjekkie roken, en nu helemaal niets. Geen stomme pleisters, nep-sigaretten of nicotine kauwgom maar gewoon cold-turkey stoppen. En om de verrassing nog verrassender te maken; het gaat me erg goed af. Ik vind het best makkelijk.

Waarom in godsnaam zou je stoppen met roken?

Dat heb ik mezelf ook heel lang afgevraagd. Ik bedoel, iedereen doet wel iets ongezonds in zijn leven, en voor mij is dat jarenlang roken geweest. Dat vond ik prima. Maar toen gebeurde er iets raars. Ik werd ineens ouder en ook al ben ik nog steeds heel jong, het besef dat ik geen eeuwige jeugd heb (met een daarbij sterk jong lichaam) sloeg in als een bom. En daarom liep ik de laatste jaren al met het idee om voor mijn dertigste te stoppen. Gewoon voor mijn gezondheid, of eigenlijk is dat helemaal niet zo gewoon. Mijn lichaam is gelukkig niet ernstig ziek, maar ik heb al wel af en toe moeten meemaken hoe het is als je lichaam je in de steek laat. Daar kan ik helaas niet zoveel aan doen, maar ervoor zorgen dat niet ook andere lichaamsdelen het in de toekomst gaan begeven, daar heb ik wel een beetje invloed op. Dus dat maakte de keuze nog makkelijker.

Gezondheid? Pffff! We gaan allemaal een keer dood!

Dat is ook waar. En we hebben niet in de hand wanneer en waardoor dat zal zijn. Gezondheid is daarom niet de enige reden om te stoppen. Reden twee: Ik wil niet ergens afhankelijk van zijn. Altijd maar dat jagen. Heb ik genoeg shag? Heb ik een aansteker? Nog genoeg vloeitjes? Oh, voordat we gaan, moet ik nog langs de benzinepomp om een pakje shag te halen hoor! Tering, niet normaal hoeveel tijd je op een dag kwijt bent aan die onzin. Wat een verademing dat ik dat nu niet meer heb.

Ga je het volhouden?

Ja, want mensen maken het veel groter dan het is. Gewoon niet teveel over nadenken en accepteren dat de ‘zin’ er altijd zal blijven zijn. Dat is niet erg. Daar ga je niet dood aan. Als het me niet lukt om dit vol te houden dan ligt dat niet aan dat het moeilijk is, of aan mijn verslaving ofzoiets. Dan ligt dat aan mijn motivatie. Met andere woorden: ik heb het zelf in de hand, dus ik bepaal het zelf. En zodra je door hebt dat je die macht hebt over jezelf, is het niet zo moeilijk meer.

Iedereen zijn ding. Rook, smoke of stop. Het maakt mij niet uit. Geniet ervan!
Liefs Leoni

photocredit: https://pixabay.com/nl/users/axonite-5531574/