Stemmen!

Vorig jaar schreef ik al een stukje over waarom ik vind dat het zo belangrijk is om te stemmen. Vandaag is de perfecte dag om deze blogpost nogmaals in het zonnetje te zetten. Ik heb erover nagedacht om een nieuwe te schrijven, maar wat ik toen schreef, is nog steeds hoe ik er nu over denk, dus ik bewerk hem gewoon eventjes naar het hier en nu. Want iedereen mag weten dat ik stemmen heel belangrijk vind! Het is voor ons misschien heel normaal, dat wij vrijheid van meningsuiting hebben, dat wij mogen stemmen… en dat is maar goed ook! Gelukkig kennen wij geen onderdrukking en geen dictatuur. Maar besef je goed dat er nog steeds mensen op deze wereld zijn, die dit wel elke dag ervaren en dat het dus helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je jou stem mag uitbrengen!

30051000400827, 15-02-2002, 12:56, 8C, 4435x3589 (860+1872), 100%, prent RANH, 1/120 s, R69.0, G42.0, B54.0
Bron van de foto

Vandaag is het weer zo’n woensdag dat het de bedoeling is dat we gaan stemmen. Dit keer voor een kabinet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me niet heel erg grondig heb ingelezen. Ik vind het altijd een beetje vermoeiend, en daarbij ben ik een snelle beslisser. Ik stem al wat jaren op dezelfde partij, GroenLinks, en ik voel me daar nog steeds goed bij. Ik houd hun partijprogramma goed in de gaten en als ik de stemwijzer moet geloven ben ik het 75% met hun standpunten eens. Dus dan lijkt me dat een goede keuze toch? Wat ik dit keer vooral erg belangrijk vind, is ons klimaat en het dierenwelzijn. Ik vind dat wij in Nederland nog bewuster om kunnen gaan met de manier waarop wij ons voedsel behandelen en hoe wij omgaan met het milieu. Als je het mij vraagt gedragen wij Nederlanders ons verwend als het om deze standpunten gaat. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het erg belangrijk dat Nederland een land blijft, waarbij je als individu je eigen keuzes kan blijven maken, maar zijn dit keuzes die het andere levende wezens moeilijk maken, dan zal je zelf wat meer moeten geven. Standpunten als verplichte militaire dienst of maatschappelijke stages, en grenzen dicht voor vluchtelingen, maken mij erg verdrietig en vind ik onmenselijk. Ik geloof oprecht dat liefde voor alles en iedereen wat leeft ons heel ver kan brengen.

Wat wel leuk is om te weten, is dat ik altijd op een vrouw stem. Tot vandaag kleurde ik altijd het bolletje van de eerste vrouw op de lijst rood. Maar ik las afgelopen weken een aantal artikelen waarbij er uitgelegd werd dat dat eigenlijk helemaal niet zo slim is. De kans dat de eerste vrouw op de lijst in de kamer komt is eigenlijk al zeker, dus je kunt beter een vrouw wat lager op de lijst jou stem geven. Zo verspreid je de voorkeursstemmen meer en is de kans groter dat er dus meer vrouwen in de kamer komen. Dus vandaag zal ik het anders aanpakken. Ik vind het belangrijk dat er meer vrouwen de kamer vertegenwoordigen, want in onze maatschappij gaan man en vrouw ook samen hand in hand (op de werkvloer, in je familie, in je vriendenkring). Doordat er nu meer mannen zijn, is dit naar mijn idee geen goede afspiegeling van de maatschappij.

Het voelt altijd erg goed als ik gestemd heb. Ook al geeft het mij soms het idee dat het misschien niet direct resultaat heeft, ik heb tenminste stemrecht. Ik laat een ander niet bepalen waar mijn stem heengaat. Ik laat een ander toch ook niet bepalen wat ik elke avond moet eten? Waarom zou ik mijn stem weggeven? Waarvoor ik stem, het blijft een gok. Maar het feit dat ik stem, dat ik bepaal wat ik denk dat goed is, dat is zo’n prachtig iets, daar moet je in mijn ogen trots op zijn. Dat moet je koesteren. Jij, als individu, jou mening telt, het maakt niet uit wat die mening is, het maakt wel uit dat je gebruik van maakt dat je die mening mag hebben. Waar zouden we zijn zonder onze vrijheid van mening? Waar zouden we zijn zonder ons stemrecht?

Het zou een grote gevangenis zijn.