Ontwerp Starters pakket

Toen ik 16 was wist ik het zeker. Ik wil grafisch ontwerper worden. Lekker creatief bezig zijn, mooie dingen maken en er goed geld mee verdienen. Dat laatste valt helaas wat tegen op het moment omdat de economie nogal %$#&^ is, maar dat komt vast allemaal ooit wel weer goed. Ook helemaal niet belangrijk nu, want deze post gaat over de 3 programma’s die je als beginnend maar ook als ervaren ontwerper absoluut niet kan missen.

Schermafbeelding 2015-04-01 om 11.21.29

Ik ben er zo 1tje die over bijna alles denkt; ‘je kunt beter gelijk goed beginnen’ en ‘als de basis maar goed is’. Dat geldt ook voor ontwerpen. Sommige mensen zweren bij Paint, daar moet ik helaas van kotsen, maargoed als je geen ambitie hebt in een ontwerp carrière of als je het prima vindt om met ‘half bakken programma’s die je altijd tegenwerken’ te werken dan kun je deze post wegklikken.

Ik ga het namelijk hebben over het echte werk….

Het Adobe Pakket
Deze bestaat uit ontelbare programma’s en ik geef eerlijk toe ik gebruik ze lang niet allemaal. Acrobat reader is erg handig, en ook Flash en Fireworks komen zo nu en dan wel eens voorbij, maar eigenlijk gebruik ik maar 3 programma’s. InDesign, Illustrator en Photoshop.

ADOBE IN DESIGN

Schermafbeelding 2015-04-01 om 11.23.26

Adobe InDesign is voor het opmaken van drukwerk (of digitale presentaties) met meerdere pagina’s. Je kunt er dus tijdschriften in ontwerpen, maar ook folders en andere boekjes. Maar je kunt er ook posters en andere enkele pagina’s in opmaken. Vaak wordt InDesign ook als de ‘laatste stap’ gezien in een ontwerpproces omdat als je bijvoorbeeld heel veel verschillend beeld hebt gebruikt in een poster, InDesign erg goed is om dit overzichtelijk te krijgen. Ook kun je als je het bestand wilt verzenden naar bijvoorbeeld een andere ontwerper, er een pakket van maken waarin alle links (foto’s, logo’s etc) en lettertypes (niet iedereen heeft altijd dezelfde lettertypes geïnstalleerd op zijn/haar computer) zijn bijgesloten. Zo kan je dus op een andere computer of kan een andere ontwerper makkelijk uit de voeten met jou bestand.

ADOBE ILLUSTRATOR

Schermafbeelding 2015-04-01 om 11.21.45

Dit is mijn favoriete programma om in te werken. Illustrator is een programma waarin je kunt tekenen en alles wat je maakt in vectoren kunt omzetten. Dit betekend dat je artwork zowel bij 5 x 5 cm als bij 100 x 100 meter altijd scherp blijft en niet pixelig wordt. Ik vind illustrator vooral een prettig programma om met typografie te spelen omdat je je teksten kunt omzetten in lettercontouren waardoor je ze dus eindeloos kunt uitvergroten, maar ook kunt schalen. Dus ik kan de stok van de letter P bijvoorbeeld veel langer maken of de hele letter heel smal etc. Ideaal als je nog in een schetsfase zit van een logo bijvoorbeeld. Eigenlijk maak ik het meeste van mijn ontwerpen in Illustrator, juist omdat het zo vrij werken is in dit programma en ik daardoor altijd weer op nieuwe ideeën kom.

 

ADOBE PHOTOSHOP

Schermafbeelding 2015-04-01 om 11.22.09

De naam zegt het al, photoshop is bedoeld om je foto’s te kunnen bewerken. Echter, je kunt er ook in tekenen (zoals in illustrator) en je kunt er ook boeken in opmaken (zoals in InDesign), maar ik hou het altijd graag bij de aard van het beestje. Foto bewerking dus. Honderdduizendtriljoen mogelijkheden en ik ken ze nog lang niet allemaal. Lang leve de Youtube tutorials! 🙂
Photoshop gebruik ik ook erg vaak voor het bijsnijden van foto’s, het vrijstaand maken van afbeeldingen en ik bewerk vaak de belichting en de kleuren van een foto in Photoshop.

Nouuu, ben je nieuwsgierig wat je er allemaal voor moois mee kan maken? Volgende week komt de eerste tutorial online! Dit zal in Illustrator zijn en ik laat je dan zien hoe je (net als het logo van LEDIHE) een tekst kunt opvullen met een foto. (lees hem hier!)

Ben jij bekend met deze programma’s van Adobe?

 

LEDIHE