Onafhankelijk zijn

Een feminist zal ik mezelf niet zo zeer noemen. Soms zijn er namelijk dagen dat het me prima uitkomt dat er een soort van rolverdeling is tussen mannen en vrouwen. Wanneer ik geen zin heb om de vuilnis in de container te doen bijvoorbeeld. Of als er iets zwaars getild moet worden. Dan hoor je mij niet zeuren als een man zo’n taak op zich neemt. Maar ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen zichzelf ook prima alleen kunnen redden. Ik bedoel, er is niet altijd een man in de buurt, en ook al in hij er wel, dan heeft hij ook niet altijd zin om zijn testosteron te laten spreken. Dus dan moet je het toch zelf kunnen opknappen.

Een erg aanwezige eigenschap van mij is dat ik wat ongeduldig kan zijn bij klus-projecten in ons huis. Het gaat me nooit snel genoeg en ik ben altijd zo nieuwsgierig naar het resultaat dat ik er dan amper op kan wachten. Maarja, klussen kost tijd en geld, dus dat moet in stapjes. En dan ben ik ook nog afhankelijk van die mannelijke kracht, die precies weten hoe boormachines, cirkelzagen, hamers en kit-spuiten werken. Dat is nogal frustrerend, want ik sta daar dan maar een beetje, te wachten tot het een keer aangepakt wordt, terwijl mijn handen jeuken om het zelf te gaan doen. Probleem is alleen, ik heb het nooit echt geleerd, dus waar moet ik beginnen? En hoe doe je dat dan?

Ik heb besloten om het nu zelf te gaan leren. Jelmer heeft toch een hekel aan klussen, en ik vind het super leuk! Dus stel ik mezelf nu leergierig op, en pak ik elke kans aan om beter te worden in gaten boren, platen zagen, bouwplannetjes bedenken en de uitvoering ervan. Nu ben ik er dus achter gekomen, dat de enige manier hoe je dit kunt leren, is door het gewoon te gaan doen. Alleen is het dan wel handig dat je een leermeester aan je zijde hebt die je de eerste paar keren een beetje kan begeleiden zodat het klus-project ook daadwerkelijk slaagt. Gelukkig heb ik een goede kameraad die hier het geduld voor heeft, en heb ik onlangs samen met hem een plafond in de keuken geknald, terwijl Jelmer lekker aan het chillen was. Dat deed me zo ontzettend goed, want nu voelde ik me voor een keer niet meer nutteloos. En ik heb er ook nog eens super veel van geleerd!

Helaas is het zo dat er in mijn ogen nog teveel vrouwen zijn die veel dingen overlaten aan mannen, terwijl ze het prima zelf zouden kunnen leren. Dat hoeven niet gelijk plafonds in keukens te zijn, maar simpele dingen als een lampje vervangen, de koelvloeistof in je auto bijvullen en een fotolijstje ophangen zijn ook al voorbeelden waarvoor een vrouw al snel de hulp van een man vraagt. Als je het mij vraagt is dat dus helemaal niet handig, want dan stel je jezelf een beetje afhankelijk op. En hoe chill is het als je het zelf gewoon kan doen? Hoe chill is het dat als je dat spontane idee ineens krijgt, je het direct kunt uitvoeren? Super chill toch?

Dus bij deze doe ik een oproepje aan alle vrouwen die, net als ik, (onbewust) in die rol vallen van afhankelijke vrouw, STEP UP en DO IT YOURSELF! Mannen zijn leuk, maar we hebben ze niet 24/7 nodig. 😉

Liefs Leoni