Mijn elpee verzameling (favorieten)

Het beste cadeau dat ik ooit heb gekregen op mijn verjaardag? Mijn platenspeler!! Ik kreeg hem twee jaar geleden van mijn vriend en sindsdien snuffel ik op elke rommelmarkt tussen de elpee-bakken. Ik vind niets chiller als op zoek gaan naar een plaat van een artiest die ik voor een paar euro kan meenemen. Mijn maximum bestedingsbedrag voor een plaat is 5 euro en dat is inmiddels een sport van me geworden. Het geluid van een elpee is het mooiste geluid dat ik kan bedenken. Je kunt nog zo de beste speakers, versterkers, dolby surround weet ik veel wat audio-sets hebben, maar digitale muziek klinkt gewoon altijd anders. Bij het afspelen van een elpee hoor je nog een soort van diepere laag, meer warmte en af en toe een kraakje. Geweldig vind ik dat!

Nu is het niet zo dat ik elke dag mijn platenspeler aanzet. Vaak zit ik boven op mijn kantoor te werken en draai ik gewoon spotify. Nee, die platenspeler is er voor de bijzondere momenten, voor de momenten dat ik even ontspan. Dit is het plekje waar hij staat. Gewoon naast te TV. Nu ik net mijn woonkamer heb veranderd zit ik er wel aan te denken om een apart tafeltje te maken voor mijn platenspeler. Maar dat komt nog wel in de toekomst. Voor nu staat het hier en de plek is ook niet het belangrijkste. Het gaat om het geluid!

Mijn elpee-verzameling bestaat ook voornamelijk uit oude platen, uit de jaren 70 enzo. Ik ben met deze muziek opgegroeid en het geeft me een nostalgisch gevoel en ik ben dol op dat gevoel! Dit zijn een aantal platen die ik alle andere elpee verzamelaars van harte kan aanraden! (maar ook op cd of digitaal zijn ze leuk! 😉 )

1: JAN&DEAN – SURFCITY //
We kennen allemaal de Beach Boys wel toch? Als je deze plaat speelt denk je dat je de Beach Boys luistert, maar het zijn ze dus niet! Jan&Dean waren de eerste die de surf muziek uitbrachten en dit is dus die ‘echte shit’ haha. Lekker vrolijk, zomers en je wil ervan op vakantie!

2: DIRE STRAITS – BROTHERS IN ARMS //
Ik was zo blij toen ik deze plaat voor 2 euro kon meenemen op een rommelmarkt! Dire Straits hebben gewoon lekkere beats die niet te druk of aanwezig zijn maar wel variĂ«rend genoeg om het geen achtergrond muziek te noemen. Ook erg bekend bij de 50ers van nu die waarschijnlijk het hele album kunnen meezingen 🙂

3: ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA – ELDORADO //
Ja! Dit is geweldig! Ik ben al sinds klein kindje een sucker voor elpee hoezen en deze heb ik in mijn tienerjaren zelfs aan de wand gehangen omdat ik de afbeelding zo betoverend vond! Mijn vader had vroeger een stapel met elpee’s omdat hij toen ik nog niet eens bestond een eigen radiozender had. Heel veel van de platen heeft hij weg gedaan maar deze is blijven slingeren in mijn ouderlijk huis en ik vond hem weer terug! ELO heeft prachtige muziek met een compleet orkest en ik kan er niet mee stoppen om het te luisteren.

4:  VERZAMEL ELPEE REGGAE MUSIC //
Dit is mijn nieuwste vondst. Vriendlief en ik kwamen echt in een super weird achteraf loodsje waar binnen een giga rommelmarkt bleek te zitten. Het was vooral heel veel oude meuk (inclusief gratis stoflaag) en we kregen ook het idee dat deze standjes niet in de ochtend waren ingeruimd, maar er gewoon altijd staan. Toch kocht ik deze elpee bij een standje voor de dierenbescherming, dus die ene euro is ook nog eens goed terecht gekomen! Een leuke verzamel elpee met o.a bob marley. Lekker relaxed man….

Luister jij wel eens naar muziek vanaf een elpee?