Melk, geniale marketing truc maar nu de waarheid!

Mensen die mij kennen die worden er soms een beetje moe van. Zetten ze net hun tanden in een lekker biefstukje kom ik er weer aan met een relaas over het dierenwelzijn. Haha nee grapje, zo ver gaat het niet. Eet lekker je biefstuk, ook best gezond trouwens. Maar er zijn wel voedingsdingetjes waarbij ik een sterke drang krijg om de mens toch de les te lezen. Zuivel bijvoorbeeld, en dan melk in het bijzonder. Dat is toch zo’n marketingtruc! Wel een geniale overigens, respect voor de bedenkers van deze truc, want meer als 50 jaar na het bedenken ervan trapt bijna iedereen er nog steeds in.

dsc_0389

Van origine is deze marketingtruc opgericht om ervoor te zorgen dat het imago van melk verbetert werd. Het moest af van zijn ‘suffe’ karakter en toen besloten alle leverancier van melk hun handen in een te slaan en een campagne op te starten die zich niet richt op het merk, maar op het product. Hoe krijgen we kinderen massaal aan de melk? Een uitdaging die Maurits Aronson met zijn reclamebureau aanging. De ‘M-brigade’ werd geboren en het feest kon beginnen. Als je als kind 30 glazen melk had gedronken kon je een formulier opsturen naar de Melkbrigade en kreeg je een embleem opgestuurd voor op je mouw. Je was dan een echte Melkbrigadier! Ge-ni-aal.

36428904

Dit alles gebeurde in de jaren 50 en 60, wat betekend dat onze ouders (van de nu 25 t/m 35ers) hiermee groot geworden zijn en in een soort overtuiging leven dat melk super gezond is. Zij kregen weer kindertjes en die moesten natuurlijk ook melk drinken want dan krijg je sterke botten en een goede conditie! En we leven nog lang en gelukkig…

Ehh, als je in dit schijnwereldje wilt blijven leven lees dan vooral niet verder.

Het is namelijk allemaal BULL SHIT!

Zoals ik al zei: een MARKETINGTRUCJE! (wel een geniale, dat wel)

Melk is eigenlijk hartstikke ongezond. En sterke botten? Die krijg je nog meer als je rucola eet, want daar zit meer calcium in.

dsc_0418

Als wij geboren worden (en elk ander zoogdier) drinken we de melk van onze moeder (of nep melk, ook goed). Die is dan heel erg belangrijk want we moeten snel groeien en flink aansterken. Het zit vol met goede bacteriën en stoffen die onze groei stimuleren en er zit veel vet in zodat we een mooi dik babytje worden. Tot zover is alles oké, de natuur heeft het zo bedacht, en melk is daarom voor baby’s hartstikke gezond.

Om de lactose die in zuivel zit te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Baby’s hebben hier heel erg veel van en kunnen daarom hun moedermelk-maaltijd prima verteren. Echter tussen de leeftijd van 18 maanden en 4 jaar verlies je 90 tot 95% van het enzym lactase uit je lichaam. Je bent immers groot geworden, je tandjes zijn doorgekomen en je kunt normaal voedsel gaan eten. Je lichaam heeft dus niets meer aan dit enzym en het verdwijnt op natuurlijke wijze.

En wat doen wij? We gaan de melkindustrie spekken door lekker melk te blijven drinken! Maar daar heeft de natuur niet op gerekend!

Dus wat gebeurd er dan? De onverteerde lactose komt terecht in je darmen en samen met de zuurte van de gepasteuriseerde melk is het een perfecte plek voor bacteriën om zich lekker te nestelen en eens flink te gaan groeien, daar in je darm… Dit draagt bij aan een groter risico op kanker.

Maar hoe moet dat dan met mijn broze botten? Met mijn osteoporose? Sorry oma, maar die melk gaat je er niet bij helpen. Doordat er zoveel eiwit in zuivel zit zorgt het er juist voor dat het de calcium laat weglekken uit je lichaam. Ook zorgt een teveel aan zuivel voor een ijzertekort.

Alsof dit nog niet genoeg is zijn er nog veel meer vervelende ziektes in verband gebracht met het nuttigen van zuivelproducten zoals; ADHD, Spierreuma, Hoofdpijn, Autisme, Brandend maagzuur, Allergieen, Ziekte van Crohn, Prostaat en Eierstokkanker.

Mmmm, lekker glaasje melk!

Tot slot, de melk industrie is ook nog eens een dieronvriendelijke situatie. Kalfjes worden bij hun moeder weggehaald na de geboorte, stieren worden afgeslacht want die geven geen melk, koeien krijgen groeihormonen zodat ze tot wel 10x zoveel melk geven dan normaal is, (een koe geeft ongeveer 4,5 liter melk per dag, met dat groeihormoon wordt het dus 45 liter!). Kersverse moeders, stel je dat eens voor! Dat er elke dag 10x zoveel meer melk uit je tieten komt! Lijkt me niet echt een pretje he? Dat gaat pijn doen enzo en ontsteken en dat kind maar zuigen! Auw…

dsc_0495

Maar wat kan je dan wel doen om sterke botten te krijgen?

– Om genoeg calcium binnen te krijgen kun je donkergroene bladgroenten, koolsoorten, kikkererwten, kidneybonen, zaden en ongebrande noten eten.
– Elke dag een kwartiertje zon voor de opname van vitamine D zorgt voor sterke botten!
– Stop gewoon met het consumeren van zuivel! Dan val je ook nog eens af! want het zit vol met vet. (voor die baby’s weet je nog?)

Ik hoop dat ik een beetje duidelijkheid heb kunnen scheppen over melk. Mocht je nog vragen hebben kun je me altijd mailen of hieronder reageren, of bekijk mijn bronnen: 1, 2.
De foto’s zijn gemaakt op Boerderij Woertink in Wijster.

Wat vind jij van melk/zuivel?