Iedereen houdt van KORTING!

Wij Nederlanders worden door andere landen neergezet als cheapskates. Nu ben ik niet zo van het stereotyperen, want er zijn altijd uitzonderingen, maar als ik naar mezelf kijk herken ik mezelf er wel een beetje in. Ik hou toch wel heel erg van korting!

Waarom zou je de volle pond voor iets betalen, terwijl je het ook voor de helft kunt krijgen? Niet dat ik dat nooit ergens de volle pond voor betaal, soms wel, maar vaak geeft het achteraf een naar nasmaakje. Het overkwam me eens dat ik een nieuwe jas kocht voor veel teveel geld, (dat ik ook nog eens helemaal niet over had, en die jas die had ik net zo min nodig), en een week later was die jas in de uitverkoop voor maar een paar tientjes. Ik vond het zo oneerlijk, maar ik voelde me vooral heel erg stom. Daar zette ik me dan maar overheen, want huilend onder de dekens kruipen lost ook niets op, maar het zette me wel aan het denken. Want, jaaa daar komt ie weer, waarom ergens de volle pond voor betalen?

Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik niet zo modieus ben. Tenminste, ik loop niet in kleding van 50 jaar geleden rond, maar ik hoef niet perse de nieuwste trend te dragen. Dat scheelt natuurlijk een hoop, want dan kan ik met een gerust hart op de uitverkoop wachten zonder dat ik al mijn nagels eraf bijt. Vroeger kocht ik wel veel kleding impulsief, maar tegenwoordig kan ik mezelf ook overtuigen dat ik iets echt niet nodig heb, om het vervolgens niet te kopen. Knap he? Dat zal wel iets te maken hebben met het feit ‘volwassen’ worden, dus voor de jonge lezers, er is nog hoop.

Waar ik dan wat minder goed in ben, is het laten liggen van spullen, (denk aan notitieboekjes, vaasjes, kaarsjes, nagellak, stickers en andere zooi), die ik absoluut niet nodig heb en ook nooit gebruik, maar die ik dan vind in een uitverkoop bak voor een euro. Dat ligt dan maanden te verstoffen in een mandje op mijn bureau om vervolgens met de eerst volgende mega-opruimbui in een vuilniszak gesmeten te worden. Oké, het was goedkoop, maar toch weer zonde van die euro.

Goed, dus korting is heel fijn, maar je trapt er ook snel in wanneer je iets niet nodig hebt. En dat is een beetje een probleem aan het worden bij mij. Nu heb ik plan opgesteld om ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet meer gebeuren. Want het irriteert mij mateloos. Ik noem het ‘iedereen houdt van korting, dus laat wat over voor een ander’. Niet heel catchy, i know, maar het dekt de lading compleet. Het is namelijk zo dat al die spulletjes die ik koop en vervolgens nooit gebruik, dat ik die ik die eigenlijk gewoon steel van een andere koper. Door mijn hebberigheid roof ik misschien wel dat ene stickerboekje voor de neus van een 7-jarig kindje haar verjaardag weg. Dat is toch lullig? Dus, wat doen we eraan?

1: Ik mag alleen in een uitverkoop-bak snuffelen aan het einde van de maand.
Waarom? Dan weet ik of ik er geld voor heb.
2: Ik mag alleen spullen kopen waarbij ik direct weet wat ik ermee ga doen en ook zeker weet dat ik dit binnen een week ga gebruiken.
Waarom? Omdat het dan een (soort van) nuttig product is.
3: Ik mag nooit meer spulletjes kopen met het idee dat ik dat aan iemand kan geven voor een verjaardag (die pas over 6 maanden is).
Waarom? Omdat ik dan allang weer ben vergeten dat ik dat had gekocht.
4: Als er levensmiddelen in de aanbieding zijn moet ik verplicht de datum checken.
Waarom? Omdat dit meestal nog maar beperkt houdbaar is en het is niet de bedoeling dat ik mijn kelder ter beschikking stel aan potten en blikken die nog maar een weekje hebben, terwijl ik daar pas een jaar later achter kom.
5: Ik koop geen cosmetica producten die ik niet gebruik.
Waarom? Omdat ik toch mijn eigen vertrouwde producten op mijn huid smeer en het gekochte spul dus alsnog niet ga gebruiken.
6: Bij kleding: heb ik dit echt nodig? Of heb ik al drie zwarte broeken?
Waarom? Omdat dit gewoon nergens op slaat, je kunt maar 1 broek tegelijk aan.

Ik ben nu ook bezig om al die zooi die ik van 7-jarige meisjes geroofd heb, uit mijn huis te verbannen. Donderdag op Koningsdag hoop ik dit te kunnen verkopen aan iedereen die er maar iets in ziet. Voor kleine prijsjes uiteraard, want iedereen houdt van korting!

Koop jij vaak spullen in de uitverkoop?