‘Het misstaat je niet hoor!’

Zoals ik vertelde, ik ben gestopt met roken. Een redelijk logisch gevolg van deze actie, is dat ik een aantal kilo’s ben aangekomen. Zo’n 6 kilo ongeveer. Dat is verschrikkelijk. Dat vind ik tenminste, maar blijkbaar is niet iedereen dat met mij eens.

Ik ben nooit heel zwaar geweest. Ik ben 163 centimenter, en heb een tengere bouw. Ik wil mezelf niet mager noemen, want ik hou van pizza en chocola, dus ik heb altijd wel een klein buikje gehad. Gewoon zo’n gezellig bolletje weetje wel? Ook zijn er wel eens periodes geweest dat er wat meer spek op het bot zat dan ik van mezelf gewend was, maar nooit zo veel als nu…

Ik voel me niet fijn als ik zwaarder ben. Dat heeft niets te maken met het mode-beeld. Dat is gewoon een gevoel binnenin mij, die zegt dat het niet klopt. Ik voel me dan ongezond en niet lekker in mijn vel. Dat is een kut gevoel, dus logisch is dan dat ik wat wil afvallen zodat ik me weer lekker in mijn vel voel. Maar mensen vinden dat onzin. Omdat ik geen 100 kilo weeg hoef ik niet een ย paar kilo af te vallen. ‘Het misstaat je niet hoor!’ roepen ze dan.

Omdat ik geen 100 kilo weeg hoef ik niet een paar kilo af te vallen. ‘Het misstaat je niet hoor!’ roepen ze dan.

Ik wil geen onderkin, geen lovehandles en geen vetrandjes op mijn rug. Ik vind dat smerig en ongezond. Er rust een taboe op. Ik mag dit niet zeggen of zo… want dat is zielig voor mensen die dat ook/wel hebben denk ik. Dat vind ik onzin. Want iedereen is zoals die is. Sommige mensen zijn wat steviger of zwaarder. Die zijn gewoon altijd al zo. Dat zijn prachtige mensen. Sommige mensen zijn wat zwaarder geworden door medicijnen. Dat is kut. Maar dat is dan niet anders, je gezondheid is belangrijker. Sommige mensen hebben overgewicht omdat ze teveel vreten. Die mensen verdienen een trap onder hun kont. Dat vind ik.

Misschien wordt iedereen nu boos op mij. So be it. Als je dit zegt over iemand die een pakje sigaretten per dag op rookt wordt je geprezen. Ik denk dat vet net zo ongezond is. Ik voel me ook helemaal niet gezonder dan toen ik nog rookte. Misschien zelfs wel ongezonder. Roken voelt minder heftig, dan een zak chips naar binnen werken.

Het misstaat je niet… Dat zeg je toch ook niet tegen een oude kennis die je naar jaren weer ziet, en ineens blijkt te roken? Zo van; ‘Hee Ina! Wat leuk om je weer eens te zien! Je ziet er goed uit, en die sigaret misstaat je absoluut niet!’. Dat hoorde je dus nooit iemand zeggen…