Etiketten checken: de basistips

Ik ben zo’n quinoa-kut die in de supermarkt de etiketten van de producten leest. Het is zelfs zo erg dat ik dan verschillende merken uit diverse prijsklasse’s erbij pak en met elkaar vergelijk. Ik ben namelijk wel benieuwd wat nou eigenlijk het verschil is tussen de macaroni van Honig en de goedkope macaroni in zak onderaan de schappen. Hoe tijdrovend dit klusje ook lijkt, ik krijg er steeds meer handigheid in en het heeft mij ook veel informatie opgeleverd. Namelijk dat niets is wat het lijkt. Vertrouw geen enkele verpakking, vertrouw gewoon op de ingrediënten.

Dit wordt geen verhaaltje over wat gezond is voor je en ook zal ik je (voor een keer) eens niet vervelen met preken over diervriendelijke producten. Ik wil je gewoon eens vertellen hoe veel het uit kan maken om de ingrediënten lijst eens te inspecteren, en waarom en hoe ik dat doe.

Waarom doet Leo dit?

Het is niet zo dat als die ingrediëntenlijst vol staat met e-nummers of andere chemische toevoegingen, dat ik het product dan niet koop. Nee hoor, denk je nou echt dat ik die Verkade-koekjes kan weerstaan? Zoals ik al zei; het gaat even niet over gezond of ongezond. Ik vind het gewoon prettig om te weten WAT ik eet, ook als het slecht voor me is. Wat is nog belangrijker vind, is dat ik niet in marketing en verpakkingstrucjes trap. En om mezelf daar voor te behoeden lees ik dus de ingrediëntenlijst, zo simpel is het.

Hoe doet leo dit?

Nou, allereerst is het erg handig dat ik kan lezen, want dat is wel een must-have voor deze aanpak. Maar uit het feit dat jij deze pagina geopend hebt, kan ik denk ik wel afleiden dat ook jij kunt lezen, dus dat zal geen problemen opleveren. Ook is het handig dat je een beetje weet wat bepaalde woorden inhouden. Dat is niet omdat ik denk dat je dom bent (ik ben zelf ook blond), maar omdat ze hele mooie namen weten te geven aan doodsimpele ingrediënten. Dat kan soms nogal een uitdaging vormen.

Tip 1 is dan ook: neem altijd je telefoon mee naar de supermarkt, Google is je beste vriend.

Hoe vaker je ingrediënten lijsten leest, hoe minder je Google nodig hebt. In het begin is het gewoon even wennen. Maar dat is bij elke nieuwe gewoonte zo, dus daar moet je even doorheen.

Tip 2: Alle ingredienten staan op volgorde in de lijst. Dus het eerste ingrediënt dat je leest, daar zit het meeste van in. Als je dit weet, kom je erachter hoe erg je eigenlijk genaaid wordt bij de meeste producten.

Ik zocht laatst bijvoorbeeld een pepersausje voor bij Jelmer zijn schnitzel. Nou dat was echt een drama. Want hoewel elk merk hun saus toch echt PEPER saus noemt, zat er in bijna alle opties bij de Jumbo bijna geen peper in. Stelletje klootzakken. Nu hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat de saus daarom minder lekker is, maar ik zeg het maar even.

Tip 3: Macaroni = macaroni. Rijst = rijst. Bloem = bloem. Suiker = suiker… en ga zo maar door.
Het maakt qua ingrediënten meestal geen reet uit of je nou die van Grand’Italia koopt of die van een euromerk. Dus je gaat mij niet vertellen dat die van Grand’Italia dan lekkerder is. Dat zit tussen je oren.

Natuurlijk geloof je me niet gelijk, dus hieronder heb ik het bewijs.

Nou dan wens ik je verder een plezierige trip door de supermarkt. Er zal een wereld voor je open gaan!