Een kijkje binnen; Lelijke kast verven

Hoewel het een tijdje stil was op LEDIHE, heb ik zelf niet stilgezeten. Wij hebben in december namelijk een nieuwe keuken gekregen, en we zijn nu druk bezig om het helemaal mooi te maken. De muren zijn gestuct, het plafond zit er in, en de volgende uitdaging was een lelijke kast omtoveren tot een mooie. En dat is gelukt! Maar voordat ik jullie dit laat zien, zal ik wat vertellen over die kast, want dat is wel een dingetje geweest in ons huishouden…

Ongeveer 7 jaar geleden zijn Jelmer en ik verhuisd naar dit adres. We kwamen uit een klein mini huisje, dus hadden we nooit genoeg meubels om het nieuwe huis te vullen. Hier en daar trommelden we wat spulletjes op, en toen gebeurde het. Jelmer kwam met de lelijke kast aanzetten. Vanaf het eerst moment dat ik hem zag vond ik hem al verschrikkelijk. En vanaf dag 1 heeft het dus ook de naam ‘de lelijke kast’. Deze kast kwam uit het huis van Jelmer zijn opa, dus er zat wel een beetje emotionele waarde aan, en ik besloot om met mijn hand over mijn hart te strijken en het ding te laten staan. Maar de weken gingen voorbij, en weken werden maanden, en maanden werden jaren en ik irriteerde me zo aan dit massieve lompe lelijke ding in de woonkamer. Onze woonkamer is al niet zo groot, maar door dat lompe bakbeest leek het alleen nog maar kleiner. Ik haalde Jelmer over om de kast te verplaatsen naar de keuken, want het is wel een hele handige kast, er kan namelijk super veel in! Zo gezegd zo gedaan, en de kast ging naar onze keuken toe, en ik was blij dat het verdwenen was in de woonkamer.

Maar toen kregen we een nieuwe keuken. Alles werd mooi en nieuw. Daar kon ik dat lelijke bakbeest dus echt niet meer bij gebruiken! Maar waar moet ik dan met al mijn spullen heen? Want wij hebben een kleine keuken, dus niet alles paste in de kastjes. Ik kon twee dingen doen, de lelijke kast oppimpen, of een nieuwe kopen. Jelmer liet alleen optie 1 toe, dus daar begon ik dan, aan de verschrikkelijkste klus van mijn leven. (Een beetje gedramatiseerd, maar toch het was echt een rotwerk!).

Ik besloot de kast helemaal wit te verven zodat het al iets minder massief zou ogen. Ook vind ik dat wit het mooiste staat bij onze nieuwe keuken. Ik haalde het meest rechterdeurtje eraf, en maakt hier een open vitrine van, voor mijn kookboeken en mijn theedoos, had ik in gedachten.

Na drie dagen schilderen en wachten tot de verflaag droog was, is het eindelijk klaar, en ik ben zo enthousiast over het resultaat! Ik moet zelfs bekennen dat ik de kast nu eigenlijk niet zo lelijk meer vindt. Het zou nog steeds niet mijn keuze zijn geweest, maar door al die ornamenten en houtkervingen heeft het wel wat weg van een groot monumentaal pand ofzo, en dat is toch best uniek!

ps: onze keuken is nog niet af (zoals je duidelijk op de vloer ziet), maar zodra alles in orde is zal ik jullie uiteraard deze gigantische metamorfose laten zien! Hierboven zie je in ieder geval al hoe het er eerst uit zag. Verschrikkelijk he? ­čśŤ

Hebben jij en je partner dezelfde smaak qua inrichting, of is het ook altijd compromissen sluiten bij jullie thuis?