DIY: Opfrisbeurt voor het servies

Dol ben ik erop! Leuke kriebeltjes, kleurtjes, stipjes of teksten op servies. Als ik in de Xenos loop kan ik me bijna niet beheersen en wil ik het liefste iedere keer een nieuw servies aanschaffen. Dat doe ik natuurlijk niet, want ik heb zo’n kleine keuken, ik kan het nergens kwijt. Ook is mijn keuken helemaal niet mooi (lees: oud, halfbakken en vooral heel erg aan vervanging toe), dus heb ik bedacht dat ik pas compleet nieuw serviesgoed mag aanschaffen als ik een nieuwe keuken heb. Tot die tijd moet ik het doen met mijn saaie witte bordjes. Maar toen kwam daar de geweldige tussenoplossing… Op naar een nieuw servies!

DSC_0085

Wat heb je nodig?
– Een saai servies
– Potlood en gum
– Porseleinstiften (de mijne kocht ik bij Xenos voor 5,99 euro – 4 stuks)
– Een oven

Hoe ga je te werk?
Het beste kun je direct beginnen met de stiften. Dat is best spannend, want het kan misgaan, maar gelukkig kun je de stift na een paar minuten aanbrengen nog wel verwijderen. Ik deed alles uit de losse pols, maar voor eventuele teksten of andere moeilijke tekeningen kun je er ook voor kiezen om eerst even met potlood wat uit te tekenen. Gebruik hiervoor een lekker zacht potlood, zoals een B6 en maak de lijnen niet te hard. (Geel dekt bijvoorbeeld niet helemaal.)

DSC_0092

TIP: Maak het jezelf niet te moeilijk! Kan jij niet geweldig, kriebelig, prachtig tekenen? Leg jezelf dan ook niet op dat je dat nu moet doen. Ik ben heel slecht in illustreren en al helemaal met een stift op een stuk servies. Dus ik heb het mezelf niet moeilijk gemaakt en gekozen voor geometrische vormen. Dat kan gewoon niet mis gaan!

Als je klaar bent met het servies te betekenen, laat je het 15 minuten drogen. Daarna kan het in de oven op 160 graden, 25 minuten. Dat zorgt ervoor dat de stift ‘inbakt’ in het servies en je het daarna in de vaatwasser kunt doen zonder dat je tekening eraf gaat.

Eigenlijk is het beter om het stuk bord waar je eten komt te liggen niet te betekenen. Tenminste dat staat op de verpakking van de stiften. Ik vind het een beetje onzin, ik bedoel, als het in de vaatwasser er niet af gaat, waarom zou de stift dan wel in mijn eten trekken? Maar goed, ik zeg het er toch maar even bij. Kan je zelf bepalen of je ook schijt hebt.

En dit is het resultaat! Gezellig toch? 🙂

DSC_0112

Zou jij zelf jou servies decoreren?