De ingrediënten voor een goed feestje

Zeven jaar heb ik als begeleider van uitjes gewerkt bij Taribush. Ik verzorgde (samen met mijn collega’s) complete uitjes voor groepen van 10 t/m 100 (of meer) personen in de natuur. Bij Taribush weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen, en veel extraatjes die ik de klanten tijdens een uitje gaf, pas ik nu nog steeds toe op onze eigen feestjes. Natuurlijk kun je alles in diverse variaties toepassen, maar kernwoord is altijd: de sfeer… zonder sfeer is een feestje nooit geslaagd. En ik ga jullie een aantal ingrediënten geven om te zorgen voor een goede sfeer en dat je gasten aan niets te kort komen!

Deze blogpost zal uit twee onderdelen bestaan, namelijk de ingrediënten, en de voorbereiding. Belangrijk is namelijk dat je als gastvrouw (of heer) alles onder controle hebt. Dat is niet alleen fijn voor je gasten, maar ook voor jezelf, want jij wilt ook lekker kunnen genieten van het feestje. De voorbereiding is daarom net zo belangrijk als de voortgang.

Het motto van Taribush is: Doe alsof je thuis bent! En dit motto probeer ik mijn gasten ook altijd mee te geven als ze bij ons op visite komen. Als je wilt dat je gasten zich relaxed en gezellig opstellen, moet je ze een sfeer geven waarin alles lekker ongedwongen is. Zorg er daarom voor dat je gasten zich thuisvoelen en lekker kunnen doen zoals ze zijn.

Maar hoe doe je dat dan?

DE INGREDIENTEN:
Zelf drinken pakken
Je maakt het jezelf als gastvrouw heel erg druk, door zelf je gasten te bedienen. Dan blijf je heen en weer lopen en mis je alle leuke gesprekken omdat jij in de keuken staat. Zorg er voor dat je gasten het lekker zelf kunnen inschenken! Voordeel hiervan is, dat je alleen de voorraad hoeft bij te houden, en je gasten af en toe opstaan en rondlopen. Zo wordt de sfeer al een stuk ongedwongener, zullen er geen vaste zitplekken ontstaan en voelen je gasten zich eerder thuis. Leent het feestje zich iets meer om wel te bedienen, (bijvoorbeeld omdat je opa en oma langskomen), zorg dan dat je de koffie en thee in een thermoskan klaar hebt staan en de drankjes al koud in de koelkast. Dan ben je zo weer klaar met je rondje.

Een muziekje
Muziek maakt mensen los, of je nou met zijn vieren zit of met een hele club, het geeft geen kans op ongemakkelijke stiltes en wie weet gaat er zelf iemand gezellig meezingen! De radio is geen goed idee, want reclames en het nieuws zijn niet echt gewild op een feestje. Zorg voor een leuke playlist, en laat je gasten bij binnenkomst een nummer aan die playlist toevoegen. Zo houd je iedereen tevreden en blij. En dat is nog niet alles, muziek geeft soms ook aanleiding tot leuke gespreksonderwerpen!

Betrek je tuin in je feestje
Heb je een tuin? Zorg dan dat je gasten ook naar buiten kunnen voor een frisse neus! Een gezellig vuurtje geeft enorm veel sfeer (en als het koud is geeft het warmte). Ook zorgt dit er weer voor dat je gasten wat rondlopen, en dat is precies wat je wilt! Want niks is zo saai en ongemakkelijk als in een kringetje zitten.

Zorg voor lekkere hapjes
Van gezellig drinken en kletsen krijgen we trek. Maar ook zorgen hapjes voor nog meer gezelligheid en je gasten voelen zich goed verzorgd. Presenteer de hapjes op een leuk dienblad en in leuke schaaltjes en zorg dat er geen verpakkingen te zien zijn. Dat staat namelijk helemaal niet gezellig! Veel mensen kopen vaak goedkope nootjes en chips en omdat het zo goedkoop is kopen ze vaak teveel. Ik zal je straks uitleggen hoe je kunt voorkomen dat je de dag na het feestje nog steeds een weeshuis kunt voeden.

Zitplekken
Niet iedereen heeft een gigantische woonkamer waar plek is voor de hele familie. Je zult dus moeten improviseren. Zorg bijvoorbeeld voor wat statafels. Die nemen niet zoveel ruimte in en er kunnen heel wat mensen aan staan. Of heb je misschien een brede vensterbank? Plantjes eruit en leg er wat kussentjes op, een prima zitplek voor de wat jongere gasten. Kussens op de grond of een opstap-trapje zijn ook ideaal om snel meer zitplekken te maken. Wees creatief! Maak leuke zithoekjes en iedereen vind zijn weg vanzelf wel.

Heb je deze dingen goed voor elkaar? Dan kan het bijna niet meer mis gaan! Belangrijk is alleen wel dat je het feestje wat voorbereiding geeft. Zoals ik hierboven al zei; niemand heeft wat aan een gestresste gastvrouw. Hoe zorg je ervoor dat ook jij lekker kan genieten van het feestje?

DE VOORBEREIDING:
Maak de kapstok leeg
Wij hebben een heel kleine gang, dus het is fijn wanneer je gasten hun jas direct kunnen ophangen en door kunnen lopen het huis in. Zorg er dus voor dat je kapstok genoeg plek heeft voor alle gasten. Mocht je net als ons niet zo’n grote kapstok hebben, dan is het handig om nog een plek in de gang te creëren waar men de jassen kwijt kan. (Bij ons liggen ze vaak op de trap, dus zorg ik dat die helemaal leeg is.)

Eten en drinken
Je hebt lekkere hapjes gekocht, zorg ervoor dat de kaas al in blokjes is gesneden en de worst in stukken. Dan hoef je dat op het moment zelf niet meer te doen. Zet ook alvast alle bakjes klaar voor de nootjes, wanneer het dan tijd is dat je het gaat opdienen is het zo gefixt!
Mensen kopen vaak goedkope hapjes en laten dit in de zak zitten. Dit is echt not done! Eventueel kun je de salades voor op toastjes in het bakje laten, maar zorg dat de dekseltjes weg zijn en dat je het leuk presenteert op een schaal of plank. En hoe weet je nou wat je moet halen en hoeveel?

– Een kaasplank is altijd een goed idee, koop een blok kaas, een worst (of 2 soorten) een komkommer, en tomaatjes. Snijd dit in stukken en leg dit leuk op een schaal bij elkaar, de kleuren geel, groen en rood zien er heel gezellig uit samen!
– Chips is altijd lekker, maar zorg dat je dit leuk in een schaal doet. Ik kies vaak voor een paprika of naturel en een hamka’s of pombear. Ik vind die variatie leuk. Twee soorten zijn meer als genoeg!
– Nootjes of pinda’s zijn ook altijd een goed idee. Kies wat jezelf het lekkerste vindt, grote kans dat je gasten dat dan ook vinden!
– Tot slot kun je nog wat toastjes neerleggen met een brie, camembert of een kipsalade. Keuze uit drie verschillende beleg-soorten is meer als zat!

Qua drinken koop ik vaak van alles 1 pak of fles. Wij drinken thuis geen fris, dus ik heb er niets aan om ermee te blijven zitten. Als ik eraan denk, geef ik de restanten vaak mee aan mijn gasten, want anders gooi ik het toch weg. Je weet zelf vast wel wat je gasten graag drinken, heb je bijvoorbeeld een oom die dol is op appelsap? Dan maak je hem vast erg blij als je dat in huis hebt.

De keuken
Zorg dat je de keuken netjes hebt opgeruimd en de vaat schoon hebt. Zo hoef je tijdens het feestje niets meer schoon te maken omdat je glazen te kort komt. Dit komt allemaal wel wanneer de visite weer weg is.

Een schoon toilet
En zeker niet onbelangrijk, maak je toilet nog even schoon voordat de gasten arriveren. Zorg dat er genoeg toiletpapier is en een luchtverfrisser. Zo hoeft niemand zich ongemakkelijk te voelen! 😉

Dit waren mijn tips! Veel zullen vast logisch zijn voor de meeste, maar ik dacht, ik zet het er toch even neer. Soms denk je niet zo bewust na bij alles, terwijl het toch belangrijke dingen zijn.
Succes met deze tips en maak er een feestje van!

Vier jij vaak een feestje thuis?