de AirFryer

Afgelopen weekend kreeg Jelmer het weer in zijn bol. Hij had bedacht om een Airfryer te kopen, want dat zou helemaal geweldig moeten zijn. We vonden een advertentie van iemand uit Assen die er eentje tweedehands te koop had, en we besloten het te proberen. Nadat we de Airfryer hadden opgehaald bij deze mensen, reden we direct naar de supermarkt om allerlei frituurspul te kopen. Thuis maakten we de Airfryer schoon en gingen aan de slag. We waren super benieuwd hoe het allemaal zou smaken!

In de supermarkt hebben we verschillende snack-producten gekocht, namelijk:
– Happas van Mora (de prei, mosterd kaas smaak)
– Kaashapjes, bami-hapjes, bitterballen en camembert hapjes
– Speciale frietjes voor in de Airfryer van Aviko
– Twisters van McCain

We hebben alles zonder toegevoegde olie klaargemaakt. Dit bleek prima te kunnen want alle producten bevatten van zichzelf al vet. Dit zie je er ook echt uitdruppen als je het klaarmaakt.

We begonnen met de Happas. Ze hoefden er maar heel kort in en ze waren heerlijk krokant van buiten en goed heet van binnen. Totaal niet droog, maar ook niet vet en dat is bij zulke snackjes echt een must! Super vette bitterballen zijn echt niet om te vreten. Ik was zwaar onder de indruk. Nu al!
Daarna gingen de twisters erin. Deze moesten best lang stond op de verpakking. (Op de meeste verpakkingen staat gewoon een Airfryer bereidingsadvies, super handig dus!). Ze moesten er 18 minuten in. Toen ze eruit kwamen waren ze keihard (nog wel vettig) maar het was net chips. Niet perse niet te eten, maar de volgende keer moeten ze echt een stuk korter!
De kaashapjes en de andere hapjes werden heerlijk uit de Airfryer. Net als de Happas heerlijk krokant en goed heet van binnen. Echt, dit ding is geweldig voor als je borrelsnacks wilt bereiden!
Toen de friet. Wij volgden het bereidingsadvies op en deden het 15 minuten in de Airfryer. Ik vond ze heerlijk! Lekker krokant, maar nog wel zacht van binnen. Jelmer houdt van iets krokantere friet dus van hem mochten ze de volgende keer nog wel ietsje langer. Qua smaak was er niets op aan te merken. Ik ben echt onder de indruk.

Het allermooiste van dit ding is, dat je geen ranzige frituurlucht in je huis en kleding hebt hangen. Je hoeft geen vet te vervangen (dat is altijd zo’n kutklus vind ik) en het is allemaal heel snel klaar. Na gebruik doe je het mandje en de bak gewoon in de vaatwasser en schoon is je Airfryer weer!

De Airfryer kun je ook gebruiken voor het bakken van taarten, vlees en groenten. Er is een app waar je honderden gerechten kunt vinden die je kunt maken. Ook heb ik gezien dat er een kookboek is speciaal voor de Airfryer. Het is eigenlijk gewoon een klein mini-heteluchtoventje die een stuk minder stroom verbruikt dan wanneer je de gewone heteluchtoven aan moet zetten. Ik maak vaak broodjes uit de oven als ik vrij ben, en het schijnt dat je die er ook in kunt klaarmaken. Dat moest ik natuurlijk ook even uittesten!

Op internet zocht ik op hoe ik het moest maken. Er stond op 200 graden 5-7 minuten. Ik zette het op 5 minuten, want ik hou niet zo van heeeeeeele bruine broodjes. Nou, zelfs 5 minuten was nog te lang! De volgende keer doe ik mijn broodjes op 3 minuten, ik denk dat ze dan zo precies zijn zoals ik ze het lekkerste vindt. Dat is dus hartstikke snel! In nog geen 10 minuten (inclusief voorverwarmen) heb ik mijn broodjes klaar! Ik hou echt van dit apparaat.

Heb jij wel eens iets uit de Airfryer gegeten?