Dakramen nostalgie

Ik heb een speciale band met dakramen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ik zal je uitleggen waarom. Vroeger toen ik nog thuis woonde en ongeveer 8 jaar oud was, werd het tijd dat mijn zusje en ik niet meer samen in een stapelbed sliepen, maar we beiden onze eigen kamer kregen. Pappa ging druk bezig op zolder en maakte van deze grote ruimte twee kleine kamers. Aangezien er maar 1 dakraam in de zolder zat, moest de andere kant ook voorzien worden van een raam anders werd het natuurlijk een donker hol. Mijn zusje kreeg de kamer met het bestaande dakraam en ik ging voor de andere kant. Ik was zo benieuwd hoe het uitzicht vanuit mijn nieuwe kamer zou worden wanneer het raam erin zat! Ik maakte me voorstellingen over hoe ik dan de andere kant van de straat kon bekijken, de parkeerplaats in de gaten kon houden en mensen zou kunnen zien wandelen met hun hond.


Het dakraam heeft mijn vader zelf geplaatst met wat hulp van vrienden. Ik vond het zo stoer dat ze daar met zijn allen boven op het dak zaten, niet gezekerd natuurlijk, want dat klusje kon wel even snel gedaan worden. Maar alles ging goed en het raam zat erin. Ik kon inderdaad de parkeerplaats zien, de mensen met hun hond en in de winter, als de bomen kaal waren kon ik zelfs het fietspad zien waar de mensen langsfietsten op weg naar het centrum. Uren heb ik daarna doorgebracht bij de dakraam, pijltjes eruit geschoten, geluisterd naar het geluid van de buurt en gewoon al het bewegende geobserveerd.

Als je mijn beste vriendin vraagt naar het dakraam dan krijg je ook een leuk verhaal. Ik denk dat we een jaar of 13 waren en vanuit mijn dakraam kon je het huis van de schuin tegenover buurjongen zien. Ze vond hem leuk en stiekempjes begluurde ze zijn huis vanuit het raam. Beneden zat ik te MSNen met deze buurjongen en gigantisch kutwijf dat ik ben vertelde ik hem dat als hij naar buiten keek hij mijn vriendin kon zien staan in het dakraam. Toen hij keek wist ze niet hoe snel ze het raam dicht moest trekken waarbij ze haar hoofd ertegen aan stootte. Schreeuwend kwam ze de trap af om me vervolgens een por te geven. Jij bitch! en toen gingen we lachen.

Nou was mijn dakraam niet zo prachtig versierd. Er zat gewoon een schuifding op waarmee ik het raam kon verduisteren als ik ging slapen. Dat werkte overigens uitstekend want hij werkt nu nog vlekkeloos na al die jaren. Maar inmiddels zijn er zoveel hippe dingen om je ramen mee op te pimpen! Neem eens een kijkje op VELUX Online. Alleen al voor inspiratie is het de moeite waard om eens rond te kijken op deze site. Want zoals je net hebt gelezen, is een raam meer dan alleen een raam…

Ja, zoiets stoms, gewoons, praktisch als een dakraam betekend zoveel meer voor een opgroeiend meisje. Ik weet niet wat ik zonder dat dakraam het gemoeten.