5x de voordelen van vegetarisch eten

Nee, dit is geen preekstuk over waarom vleeseters slecht zijn. Waarom niet? Omdat ze niet slecht zijn. Iedereen mag eten wat ie wil, moet je lekker zelf weten. Maarrrrr…. feit blijft dat er in mijn omgeving meer vleeseters als vegetariërs zijn, dus het kan nooit kwaad om eens de voordelen op een rijtje te zetten. Je weet maar nooit wat voor openbaring het je zal geven!

KIEZEN IS EEN STUK MAKKELIJKER
Omdat onze maatschappij nog steeds heel erg gericht is op het eten van vlees, heb je als vegetariër bij de meeste restaurants en afhaalmaaltijden de minste keus. Dat is hartstikke handig als je het moeilijk vind om te kiezen wat je wilt. Ineens ga je van 50 gerechten naar 3 gerechten die je kunt kiezen! Terwijl jou vleeseet-vrienden nog steeds zitten te zwoegen op de kaart, zit jij al lekker relaxed van je wijntje te nippen omdat je er al lang uit bent.

JE WORDT ER CREATIEF VAN IN DE KEUKEN
Omdat je geen zin hebt om elke dag hetzelfde te eten, en je die vleesvervangers ook wel eens zat bent, ga je vanzelf steeds meer culinaire uitdagingen aan. Venkel, tofu en knolselderij zijn dan ineens veel interessanter om uit te proberen en het is nog super gezond ook! Een bredere kennis van voeding is altijd een mooie aanvulling in je leven, want je lichaam heeft daar wat aan. Zeg maar doei tegen het saaie repertoire van aardappels, groente en vlees!

JE LICHAAM IS GEZONDER
Ik zeg niet dat vlees perse ongezond is, maar feit is wel dat de meeste mensen teveel (en het ‘goedkope verkeerde’) vlees consumeren en dit zorgt ervoor dat je teveel vet binnenkrijgt. Dit is slecht voor je figuur, maar ook voor je cholesterol. Ik zag laatst een filmpje van bejaarden die kennis maakten met veganistische producten zoals vleesvervangers en zuivelvervangers. Hier zitten geen slechte stoffen in en is perfect voor mensen die diabetes of een te hoog cholesterol hebben. Ze kunnen dit zonder pardon gewoon nuttigen. Hoe makkelijk is dat? Nu ga ik ervan uit dat ik geen bejaarde lezers heb, maar je kunt het beter voor zijn toch?

JE MAAKT EEN VERSCHIL
De vleesindustrie is de grootste milieuvervuiler van onze planeet. Meer nog dan het vlieg en auto verkeer en de olie industrie. Doordat jij besluit hier geen geld meer aan uit te geven maak je onze planeet een stukje gezonder. Er zijn mensen die zeggen; ‘wat maakt 1 persoon nou voor verschil?’ maar we kennen allemaal de uitspraak: ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en dat is echt zo! Als jij besluit dat het geen zin heeft, dan gaat niemand ervoor en dan veranderd er helemaal niets.

JE BESPAART GELD
Goed vlees kost geld. In mijn ogen nog steeds te weinig, maar het is niet goedkoop. Een biologische kip bijvoorbeeld, kost al gauw een aantal euro’s voor 200 gram. Dat is die kip in mijn ogen wel waard, maar je portemonnee zal er niet altijd blij mee zijn of er ruimte voor hebben. Wanneer je besluit het gewoon helemaal niet meer te eten, hoef je ook deze afwegingen niet meer te maken. Je loopt gewoon het hele vleesschap in de winkel voorbij. Wat een rust! In plaats van die paar euro aan vlees koop je voor 90 cent een broccoli en klaar is Kees. Kan je vlees dan vervangen met groente? Hoor ik je nu denken. Jahoor, dat kan. Of met bonen, noten of als je ei eet met een biologisch eitje. Het is allemaal niet zo moeilijk.

Ik heb het idee dat de meest aangedragen reden van mensen om niet vegetarisch te gaan eten is, omdat ze het te lekker vinden. Dat is natuurlijk een hele slappe reden, want we eten ook niet elke dag pizza of zakken chips. Dat doen we niet omdat we weten dat dat niet gezond is voor ons. Waarom maken we die keuze dan niet bij het eten van vlees? Ik zal het nog eens zwart op wit zetten: Elke dag vlees consumeren is niet gezond voor jou en niet voor onze wereld. Het enige wat het jou kost, is een beetje inzet en toewijding en je zal zien dat binnen een maand je al gewend bent aan je nieuwe levensstijl. Begin desnoods in stapjes, een vleesloze dag per week, en dat bouw je dan langzaam op. You can do it!*

*Ik ben een groot voorstander van mensen helpen bij het minderen van vleeseten, maar ik zal je nooit veroordelen mocht je een andere keuze maken. Iedereen staat vrij in zijn of haar eetgewoonte en het enige wat ik doe is het vanuit mijn perspectief belichten. Voel je niet verplicht en doe niet iets voor een ander, want dan is het gedoemd om te mislukken.

Eet jij elke dag vlees?