5 TIPS voor creatieve inspiratie

creatieveinspiratie
De grootste schilders en kunstenaars hadden er ook wel eens last van. Het gebrek aan inspiratie en creativiteit. We blijven nou eenmaal mensen en we kunnen niet altijd op commando aan bepaalde verwachtingen voldoen. Echter, met een baan als grafisch vormgever wordt wel van je verwacht dat je tussen jou werktijden producten van een zekere kwaliteit aflevert, en als ik dan in zo’n creatieve inspiratieloze dip zit, pas ik bepaalde trucjes toe zodat ik toch weer aan de bak kan. Vandaag deel ik 5 tips met jullie voor het terugkrijgen van je creatieve inspiratie.

Er is 1 ding wat deze 5 tips gemeen hebben en dat is namelijk; Ga achter je bureau weg! Doordat je even rondloopt, wegloopt of in gesprek gaat neem je ook tijdelijk even afstand van dat uitzichtloze project waar je mee bezig bent, en dat is soms de enige manier om er daarna iets geweldigs van te maken.

TIP 1: Fotograferen maar dan anders
Bedenk een plek in je huis, op kantoor of in de straat waar je vaak langsloopt maar nooit echt goed hebt bekeken. Pak je fotocamera en probeer bijzondere, mooie, aparte, creatieve etc invalshoeken te vinden om deze plek vast te leggen. Wedden dat je door deze foto’s de dingen ineens heel anders gaat bekijken? Gevolg is dat er honderd ideeën je hoofd binnen stromen. Bijvoorbeeld hoe je nog meer met die ruimte kunt doen, bijvoorbeeld de muren schilderen, of dat kastje opnieuw beplakken. Ook de foto’s zullen vast wel weer eens van pas komen voor een blog of desnoods als voorkant van een schoolverslag en misschien zelfs wel voor dat ene project waar je mee bezig bent!

TIP 2: Snuffel tussen je tekeningen van vroeger
Je moeder heeft ze vast bewaard, al je kleuter en basisschool tekeningen. Het is zo leuk om hier eens doorheen te snuffelen! Je ziet hoe je als kind steeds beter wordt in het realistisch afbeelden van personen en objecten, maar ook geeft het veel inspiratie om zelf weer lekker te tekenen en schilderen. Ik heb wel eens oude tekeningen van mijzelf gebruikt in ontwerpen die ik maakte. Het is heel moeilijk om als volwassene te ‘tekenen als een kind’, waarom zou je het ook namaken als er een doos vol van je creaties van vroeger is?

TIP 3: Ga op zoek naar gezichtjes
Mijn schoonfamilie en ik zijn constant opzoek naar objecten, huizen, voedsel etc waar een gezichtje in te vinden is. In deze blogpost zie je een voorbeeld. Dit is namelijk een goede manier om anders naar dingen te kijken. Wanneer je iets creatief kunt vertalen naar een tweede functie heb je de kracht te pakken om met originele ideeën te komen. Klinkt heel poëtisch he? Maar het is echt waar!

TIP 4: Doe het niet alleen
De beste manier om tot nieuwe ideeën te komen is om het te bespreken met een ander. Ben je bijvoorbeeld begonnen aan een schilderij, maar weet je niet zo goed hoe je nou verder moet? Laat het aan anderen zien en laat ze hun ideeën erover uitspreken. Ik heb ook vaak dat ik even ‘vastzit’ met een ontwerp. Ik ben er dan al erg lang mee bezig en zie het gewoon even niet meer. Het ontwerp laat ik dan even zien aan een ander en hoewel ik nooit iemands advies opvolg (hahaha) geven de woorden en de kijk op het ontwerp van die andere persoon me weer honderd nieuwe ideeën.

TIP 5: Bekijk wat anderen al gemaakt hebben
Wil je bijvoorbeeld een collage maken? Of ben je bezig met een poster? Maar weet je niet hoe je moet beginnen of is de inspiratie even zoek? Zoek dan eerst allerlei voorbeelden van mensen die al hetzelfde hebben gedaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit na gaat maken, maar bepaalde elementen in deze voorbeelden kunnen er wel voor zorgen dat jou creatief brein een vreugdesprongetje maakt omdat het weer 100 andere ideeën oproept. Het is ook echt niet erg om iets te gebruiken wat al eens gedaan is (dacht je dat je het wiel opnieuw kon uitvinden? Dan haal ik je nu uit je droom, want alles is al eens gedaan), maar het is de truc om het in je eigen jasje te gieten. De zoektocht daarnaar noemen we het creatieve proces, en dat is het allerleukste aan creatief zijn!

Waar haal jij jou creativiteit vandaan?