5 basistips voor een huisstijl

Sinds ik bij ForYou Magazine werk, heb ik veel te maken met allerlei ondernemers uit heel Nederland en hun huisstijl. Ik kom soms op websites dat ik me wezenloos schrik, en ik zie soms logo’s voorbijkomen die echt uit de prehistorie dateren. Mensen, we leven in 2017. Net als mode en andere trends, is het ook belangrijk dat je met je huisstijl mee gaat met de tijd. Vandaag geef ik een paar basistips die je kunnen helpen bij het opzetten van een (nieuwe) huisstijl.

Allereerst: wat is een huisstijl? Dat heeft in dit geval niets te maken met de inrichting van je huis, maar met: ‘hoe jij jouw bedrijf/blog/onderneming aan de buitenwereld laat zien.’ Het gaat om het geheel van al jou reclameuitingen. Dus jou logo, visitekaartje, website, advertenties, posters etc. Alles is in een bepaalde stijl ontworpen zodat het samen een eenheid vormt. Daardoor creëer je herkenbaarheid naar jouw (potentiële) klanten, en herkennen ze jou sneller als bedrijf.

Ik geef een paar basistips die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een huisstijl die past bij het jaar 2017.

Tip 1:

Ontwikkel als allereerst jouw logo. Dit is de basis voor de verdere huisstijl. Alle kleuren, elementen en lettertypes worden n.a.v het logo ontwikkeld. Het is dus belangrijk dat het logo helemaal naar wens is. Kies voor een duidelijk leesbaar lettertype en wees niet bang voor een typografisch logo (een logo met alleen tekst). Als dat staat kun je eventueel simpele grafische vormen gebruiken om aan het logo toe te voegen, of een beeldmerk ontwikkelen. Maak het vooral niet te druk! Een foto in een logo gebruiken werkt eigenlijk nooit! Let er ook bij het ontwerpen van je logo op dat het logo zowel groot als klein nog goed leesbaar is.

Tip 2:

Werk verschillende variaties uit. Is jou logo zwart? Hoe doe je dat dan wanneer het geplaatst moet worden op een donker vlak? Denk over alles na. Ennee… je logo met een wit vlak erachter kan echt niet meer! (Sla hem dus nooit op als een .JPG of .JPEG want dan komt er standaard en wit vlak achter! Gebruik een .EPS (vector) voor drukwerk of een .PNG voor digitale publicaties.)

Tip 3:

Kies 1 hoofdkleur, en gebruik daarbij eventueel een steunkleur (die je desnoods nog in verschillende tinten kunt toepassen in de huisstijl). Een regenboog huisstijl is totaal niet meer van deze tijd en komt niet professioneel over. Ook niet als je een kinderdagverblijf bent of een schilder. Vermijd rare lettertypes met veel kriebels en freubels en gebruik NOOOOOOIT Comic Sans. Echt. Nooit.

Tip 4:

Zorg ervoor dat al jou uitingen op dezelfde manier gepresenteerd worden. Dit betekend dat zowel de website, je visitekaartjes en online documenten samen duidelijk een geheel zijn. Dit is precies wat een huisstijl inhoud, en dat biedt herkenbaarheid naar de (potentiële) klant. Zorg dat je aan alles hebt gedacht, zelfs aan het briefje op de voordeur omdat de bel het niet doet.

Tip 5:

Wees niet bang om je te onderscheiden. Bekijk wat jou concurrenten al hebben, en zoek een manier om daartussen op te vallen. Er is niets mis met een knalgeel briefpapier met grote zwarte letters als dat past bij jouw boodschap van het bedrijf. Of gebruik bijvoorbeeld een grapje in het ontwerp, dit zullen mensen onthouden en dat is wat je wil!

Om nog even terug te komen op tip 5. Ik heb ooit eens een website mogen ontwerpen voor een weddingplanner. Het bleek dat alle weddingplanners een beetje dezelfde websites hanteerden, dus wij besloten het compleet anders te doen. Compleet met (in die tijd was dat nog cool) een flashfilmpje van een vrouw met vlinders om haar heen en een andere vlakverdeling dan je gewend bent van een website. De klant was er echter niet van gediend, ze wou gewoon wat die anderen ook allemaal hadden. Bang om op te vallen? Dat is echt het stomste wat je kunt doen als bedrijf. We hebben haar nog proberen te overtuigen, maar haar uiteindelijk de website gegeven die ze wel wou, een saaie standaard website…

Doe met de tips wat je wilt! Nog even een sidenote: echte regels bestaan er in mijn optiek niet in de grafische wereld. Durven en doen! Als het vet is maakt het niet uit welke regels je overtreed. Dit zijn slechts leidraden en pas ze toe zoals jij denk dat kan!
Veel succes met het ontwerpen!

Heb jij jouw eigen huisstijl ontworpen?